01 april 2019

Seksuele betrekkingen (nieuws, 2019)

#MeToo in de jaren 70 




Gooi je een thriller en een coming of age-verhaal in de blender, dan krijg je zoiets als De dag van de Diamantprinses. Dat vindt althans de schrijver van het boek, de Vlaming Luc De Keersmaecker. De presentatie van dit boek, onlangs in de binnenstad van Antwerpen, ging gepaard met een volksoploopje op de Vogelmarkt, selfies nemen met een prinses en ingrijpen van securitymensen.

Het verhaal speelt zich grotendeels af in de duistere hoekjes van de Antwerpse diamantwereld, meldt de schrijver, maar een van de hoofdstukken vindt plaats in het Zeeuwse Hulst. Ook de Zangeres Zonder Naam, het nationale monument van Nederland, speelt er een heel belangrijke rol in.

Het thema van het boek is #MeToo in de jaren 70, maar toen moest de hashtag nog uitgevonden worden. De vijftienjarige Kurt wordt ervan beschuldigd een twaalfjarig meisje op het kerkhof te hebben verkracht. Totaal in paniek slaat de jongen op de vlucht als de politie naar hem op zoek gaat. Hij verdwijnt op mysterieuze wijze samen met de nicht van zijn beste vriend Benny.

Meer dan veertig jaar later wordt het stoffelijk overschot van Kurt gevonden in het slib van een rivier onder een brug. De politie bestempelt de zaak als zelfmoord. Benny, die ondertussen een gedesillusioneerde journalist van 56 is, wil zijn jeugdvriend in eer herstellen en gaat op zoek naar wat er echt gebeurd is.

'De eigenlijke aanzet tot mijn boek was een gebeurtenis uit 1973', vertelt Luc De Keersmaecker in een interview met de Gazet van Antwerpen. 'Toen werd een 15-jarige jongen uit onze buurt ervan verdacht met een 12-jarig meisje in een korenveld seksuele betrekkingen te hebben gehad. Dat ophefmakende nieuws maakte toen ook op mij veel indruk, wat ik was toen zelf 15. In mijn boek heb ik geprobeerd om daar een fictieverhaal rond te breien. Ik heb het als kapstok gebruikt, maar verder is het wel verzonnen. De feiten spelen zich in mijn verhaal bijvoorbeeld af op het kerkhof in plaats van in een korenveld. Ik heb wel al reacties gehad van mensen die zich het voorval in het korenveld ook nog heel goed herinneren. Zelfs om wie het ging. Dat wil zeggen dat het indertijd toch wel wat teweeg heeft gebracht.'

De dag van de Diamantprinses - verschenen bij uitgeverij C. de Vries Brouwers - is het vierde boek van De Keersmaecker. Eerder schreef hij de romans Oesters of merguez (onder het pseudoniem Omar B) en Wolfsvrouw. Samen met Patrick Reyntiens schreef hij de biografie Dansen in het luchtledige, over leven met hiv. De Keersmaecker groeide op in Berlaar, waar zijn nieuwste roman zich afspeelt. Zijn vader was diamantbewerker, wat hem inspireerde tot het schrijven van dit boek.

Voor meer informatie zie de website van de schrijver. 

Geen opmerkingen: