16 april 2019

De Thriller Twaalfdaagse! #4 (column, 2019)



Twaalf 




(Door Anita Terpstra)


Twaalf jaar is een lange tijd. Je kunt twaalf jaar getrouwd zijn. Je kunt twaalf jaar dezelfde baan hebben. Je kunt twaalf jaar aan een boek schrijven. Je kunt twaalf jaar lang ruzie hebben met je buurman. Je kunt twaalf jaar dezelfde sport beoefenen. Je kunt twaalf jaar sparen voor een reis. Je kunt twaalf jaar in de gevangenis zitten.

En je kunt twaalf jaar een blog hebben over spannende boeken en de schrijvers van die spannende boeken, zoals Peter. Dat houd je alleen vol als er sprake is van een grote liefde voor boeken. Daarin is Peter niet de enige. Gelukkig. Ondanks de berichten dat het aantal lezers daalt en het aantal boekhandels verdwijnt, zijn er nog genoeg mensen die van boeken houden.

In feite houd je er als boekenliefhebber een tweede, grote liefde op na. Je zit vaker met je boek op de bank dan met je partner. Je besteedt meer geld aan boeken dan dat je uitgeeft aan kadootjes voor je partner.

Als je partner je op een zondagmiddag vraagt of je meegaat een frisse neus halen, duik je liever met je neus in je boek.

Als je op een feestje bent, denk je stiekem aan je boek dat thuis op je ligt te wachten.

Als je belt met je moeder, lees je stiekem een paar bladzijden. En je doet niets liever dan fantaseren over de aanschaf van een volgende boek.

Goddank is deze liefde legaal, een die je niet onder stoelen of banken hoeft te steken, niet stiekem over hoeft te doen, of over moet liegen. Je kunt zelfs met je boek in het openbaar verschijnen. Er wordt niet over je geroddeld, je relatie ondervindt er geen hinder van.

Je relatie met je boek is er een van harmonie. Je boek wordt nooit boos op je, is nooit chagrijnig, zeurt niet en is er altijd voor je. Er is nog nooit een relatie gesneuveld vanwege liefde voor boeken. Je kunt te veel drinken, te veel roken, te veel eten, maar je kunt nooit te veel lezen.

Het is eigenlijk eerder andersom: hoeveel huwelijken zouden er gered zijn door boeken?

++++++++++++

Anita Terpstra (Hallum, 1974) is naast thrillerauteur en freelance journalist en redacteur. Ze studeerde journalistiek en kunstgeschiedenis. Terpstra's verhalen zijn gepubliceerd in AvantGarde en Lava en werden bekroond in de Trouw-verhalenwedstrijd.

In 2009 debuteerde ze als misdaadauteur met Nachtvlucht, dat genomineerd werd voor de Schaduwprijs (voor het beste Nederlandstalige thrillerdebuut). Daarna verschenen DierbaarOvermand, Anders en Samen. Van haar vierde thriller Anders (2014) werden de rechten aangekocht door Denoƫl, een Franse uitgever. Eerder kocht de Duitse uitgever Blanvalet (Random House) al de rechten voor het boek, na een - zoals dat heet - 'verhitte veiling' met andere gerenommeerde Duitse uitgevers.

2018 was een druk jaar voor Anita Terpstra. Toen verschenen bij uitgeverij Cargo haar zesde thriller Vonk en bij uitgeverij Hollands Diep het non-fictieboek Het huis vol, over haar ouders die beiden opgroeiden in een meer dan kinderrijk gezin.

Geen opmerkingen: