08 mei 2024

Wordt verwacht 589 (nieuws, 2024)

Commissaris Brunetti gaat terug naar zijn studententijdBij  uitgeverij Cargo verschijnt op 18 juli Begraven verleden, de nieuwe thriller van de schrijfster Donna Leon. En ook in dit deel speelt commissaris Brunetti de hoofdrol en vormt Venetië het decor.

Tegenwoordig moet je entree betalen wil je als toerist het historische centrum van de Italiaanse stad Venetië binnenkomen. En eenmaal binnen betaal je een godsvermogen voor een verblijf in een Airbnb-woning. 

Wie dat er niet voor over heeft, maar toch een beetje Venetiaanse sferen wil opsnuiven, kan wellicht aan zijn/haar trekken komen met een boek van Donna Leon. 'In Begraven Verleden komen meeslepende spanning en Venetiaanse charme samen in een onvergetelijk mysterie!', schrijft de uitgever.

Op een koude novemberavond wordt commissaris Brunetti opgeroepen bij een lijk dat gevonden is in een van de kanalen van Venetië. Het blijkt te gaan om een illegale immigrant uit Sri Lanka, en algauw wordt duidelijk dat de man op het terrein van een palazzo woonde.

Brunetti vindt tussen de achtergebleven eigendommen van de man boeken over het boeddhisme, de Tamiltijgers en Italiaanse terroristen uit de jaren tachtig.

Deze vondst voert Brunetti terug naar zijn studententijd, een periode van verloren idealen, jeugdige misstappen en van Italiaanse politieke problemen, en hij ziet in hoe de fouten van toen een weerslag in het heden hebben.

Donna Leon (New Jersey, 1942) werkte als reisleider in Rome en als copywriter in Londen. Ze wordt geprezen om haar meesterschap in het combineren van intelligente plots, levendige settings en gelaagde personages, waardoor ze een onderscheidende stem heeft binnen het genre.

Haar boeken zijn wereldberoemd, vooral door het personage van commissaris Brunetti. Ze werkte als reisleider in Rome en als copywriter in Londen. Doceerde literatuurwetenschap aan de universiteiten in Iran, China en Saudi-Arabië. Na vele jaren in Venetië, woont ze nu in Zwitserland, van waaruit ze nog regelmatig Venetië bezoekt.

Geen opmerkingen: