24 mei 2024

Hollywoodfixer (nieuws, 2024)

Uitvergroting verziekte showbizzmaatschappij is VN-Thriller van het jaarDe scherprechters van de Vrij Nederland Detective & Thrillergids hebben gesproken. In de 45ste editie van deze roemruchte gids maken zij bekend dat Stad der engelen van Jordan Harper de VN-Thriller van het jaar is geworden. 

De Amerikaanse auteur was samen met vijf vakgenoten in de race voor deze eeuwigeroemtitel. Dat waren John Banville met De garage, Natasha Pulley met Stad 40, Harlan Coben met Terugkeer, Chris Carter met Een voor een en De MANIAC van Benjamín Labatut. Zij allen schreven een thriller die in de ogen van de VN-recensenten vijf sterren waard zijn. 

Op de shortlist stond dit jaar geen boek van eigen bodem, en bij uitzondering ook niet één Scandinavisch exemplaar. 'Dominant op de lijst zijn mannelijke schrijvers uit het Angelsaksische taalgebied', aldus de jury, 'met als spijtig bijverschijnsel het opduiken van de overbekende mannenblik op vrouwelijke personages. Die blijkt onuitroeibaar, met name in het misdaadgenre dat speelt met variaties op ‘klassieke’ elementen.'

‘Hyperactueel’, noemt de jury Stad der engelen van de Amerikaan Jordan Harper. Deze volgt de dagelijkse werkzaamheden van twee werknemers van een miljoenenbedrijf dat de misstappen en onthulde geheimen van beroemdheden die een schandaal dreigen te veroorzaken, uit de openbaarheid doet verdwijnen.

Deze uitvergroting van een verziekte, door schijn gedomineerde showbizz-maatschappij staat volgens juryvoorzitter Thomas Olde Heuvelt (ervaren met de mediastrategieën van de publishers & producers in de Verenigde Staten) niet eens zo ver van de werkelijkheid. De jury prijst de ‘amorele ambiguïteit’ van ‘Hollywoodfixer’ Mae, die er trots op is hoe zij ‘als een kogel’ functioneert, en haar wankelmoedige ex-geliefde Chris. Die ambiguïteit wordt door #MeToo-praktijken waar tienermeisjes het slachtoffer van zijn op de proef gesteld. 'In zinderend proza vol filmische taferelen schetst Harper de grootsteedse onderbuik van Los Angeles. Zijn door Dennis Keesmaat meeslepend vertaalde schrijfstijl, door de jury als ‘adembenemend’ gekwalificeerd, maakt Stad der engelen de VN-Thriller van het Jaar 2024.'


EERDERE VN-THRILLERS VAN HET JAAR

2023 S.A. Cosby: Vlijmscherpe tranen
2022 Colson Whitehead: Harlem Shuffle
2021 Stephen King: Later
2020 Adeline Dieudonné: Het echte leven
2019 D.B. John: Ster van het Noorden
2018 Michael Connelly: De nachtploeg

Geen opmerkingen: