01 mei 2024

Exit (nieuws, 2024)

Amerikaanse schrijver Paul Auster overledenDe Amerikaanse schrijver Paul Auster is op 77-jarige leeftijd overleden aan longkanker. Als schrijver van romans, essays, memoires en scripts had hij sinds het einde van de vorige eeuw grote invloed op de Amerikaanse literatuur. Maar Auster schreef ook detectiveromans.

Paul Auster in 2008
Paul Auster brak halverwege jaren 80 door met zijn New York-trilogie, drie romans die een postmoderne draai geven aan het detectivegenre. Zo speelt Auster in het eerste deel, Broze stad, met de betrouwbaarheid van zijn verteller en de identiteit van personages, onder wie een schrijver genaamd Paul Auster.

In de boeken was ook een belangrijke rol weggelegd voor de stad New York, 50 jaar lang Austers thuisstad. In veel van zijn werken klonk de liefde door voor het stadsdeel Brooklyn, waar hij woonde.

Dat was ook het geval in bijvoorbeeld de film Smoke met Harvey Keitel, waarvoor hij het script schreef: 'Mensen zeggen dat je moet reizen om de wereld te zien, maar als je op een plek blijft en goed oplet, zie je meer dan genoeg.'

Drievoudig Gouden Strop-winnaar Charles den Tex is een grote fan van The New York Trilogy.
'Drie private-eyeverhalen, zó razend knap opgeschreven, dat je denkt 'fuck, zo kan het ook!', zegt Den Tex in een interview met De Spanningsblog. Thrillers kunnen volgens Den Tex dus ook literatuur zijn. 'Het gebeurt alleen niet zo vaak.' Aan Auster kan hij niet tippen, bekende hij. 'Nee, dat kan ik niet.' In Nederland zijn er geen échte literaire thrillers verschenen, meent Den Tex. 'Ja, Het gouden ei misschien van Tim Krabbé. Maar die wil weer geen thrillerauteur genoemd worden.'

Zeventien keer afgewezen
Paul Auster werd in 1947 geboren in een joods gezin op een steenworp afstand van New York, aan de andere kant van de Hudsonrivier in Newark. De kille relatie met zijn vader was het onderwerp van zijn eerste boek, Het spinsel van de eenzaamheid.

Nadat hij was afgewezen door zeventien uitgevers volgden Broze stad en werken als Maanpaleis, Brooklyn dwaasheid en 4 3 2 1, waarin hij vier keer de levensloop van zijn hoofdpersoon verandert. Vorig jaar publiceerde hij nog het essay Bloedbadnatie over het Amerikaanse vuurwapengeweld en de roman Baumgartner.

(Bron: NOS, De Spanningsblog)

Geen opmerkingen: