21 mei 2024

Een volledig fictief land (nieuws, 2024)

Debutant wint Hebban ThrillerprijsDriehonderdrieĆ«nzestig dagen na verschijnen is het boek De Man met Duizend Gezichten van Lex Noteboom gisteren bekroond met de Hebban Thrillerprijs 2024. Het was geen grootse prijsuitreiking, maar een bekendmaking in het NOS Radio 1 Journaal. De  auteur werd live in de uitzending verrast met het nieuws.

Het is de vijfde editie van de prijs voor de beste thriller van het jaar en voor het eerst dat een debutant de prijs wint. De prijs werd tweemaal eerder gewonnen door Anya Niewierra. Zij stond na de winst in 2022 met De Camino vrijwel onafgebroken in De Bestseller 60.

Een honderdkoppige lezersjury stelde de shortlist van de Hebban Thrillerprijs samen. Een vakjury bepaalde de winnaar en die was unaniem in de keuze voor De Man met Duizend Gezichten. De debuutthriller werd door de vakjury geroemd om zijn ambitie, durf en intelligentie, met een ingenieus plot dat als een complexe puzzel in elkaar grijpt. De jury werd aangenaam verrast door een volledig fictief land inclusief onstabiele machtsverhoudingen als originele en uitgebreid uitgewerkte setting. Lex Noteboom voert daarnaast digitale technieken op die angstaanjagende gevolgen kunnen hebben op globale schaal. Dit geeft zowel een verontrustend effect op de leeservaring als op de manier waarop we naar de wereld kijken.

Noteboom is dan wel een debutant, maar de Hebban Thrillerprijs is niet zijn eerste succes. Nog voor de verschijning werden de Engelse vertaalrechten voor een aanzienlijk bedrag verkocht. De Man met Duizend Gezichten werd in 2023 door AD-magazine Mezza uitgeroepen als Boek van het Jaar.

Noteboom ontvangt een award, een bedrag van € 2.500 en een grote promotiecampagne op Hebban. Ook de bijbehorende podcast, De Vrouw met Duizend Gezichten, viel eerder in de prijzen. De podcast won een Dutch Podcast Award voor Vernieuwing en een Zilveren Lovie. Het boek en de podcast spelen zich in dezelfde wereld af, maar vertellen afzonderlijke verhalen die los van elkaar te lezen en beluisteren zijn.

Over De man met Duizend Gezichten
In een wereld waarin fake news, big data en social media de dienst uitmaken, gaan drie personen op zoek naar de waarheid. En alles draait om die ene mythische figuur: de Man met Duizend Gezichten.

Michelle staat op het punt om met haar man Daniel en hun gezin op vakantie te gaan, als ze te horen krijgen dat Daniels tweelingbroer is verongelukt. Vigo Lechkov was de president van KazichiĆ« en Daniel keert voor het eerst in twintig jaar terug naar zijn geboorteland om bij de begrafenis te zijn. Daar aangekomen ziet Michelle algauw dat haar man onder druk wordt gezet om zijn broer op te volgen als president. Ze wil zelf zo snel mogelijk terug naar Amsterdam, maar dat blijkt niet eenvoudig.

In het oosten van de voormalige Sovjetstaat is een rebellenleider opgestaan die het volk verenigt in een opstand tegen het regime. Niemand weet wie hij is of hoe hij aan zijn middelen komt, maar hij heeft een rebellenleger achter zich en pleegt aanslagen. Terwijl de Russische geheime dienst en de CIA zich met het conflict bemoeien, en Michelle alles op alles zet om haar gezin veilig thuis te krijgen, gaat Daniel de strijd aan met de ongrijpbare rebel, die bekendstaat als de Man met Duizend Gezichten.

Geen opmerkingen: