22 april 2007

Nicci French - De verborgen glimlach (2003)

Langzaam maar trefzeker op stoom
(Door Peter Kuijt)

Met 218.249 exemplaren was De bewoonde wereld van Nicci French het bestverkochte boek van 2002 in ons land. Het lijkt onwaarschijnlijk dat het Britse schrijversechtpaar met hun thriller De verborgen glimlach dit jaar deze prestatie zal herhalen, ook al heeft uitgeverij Anthos met veel klaroengeschal de nieuwe in een eerste forse oplage van 155.000 in de markt gezet.

Nicci Gerrard
en Sean French moeten namelijk opboksen tegen landgenote J.K. Rowling, die met HP 5 ongekende cijfers haalt. Zo bezet de oorspronkelijke uitgave van Harry Potter and the Order of the Phoenix de zevende plek van best verkochte boeken in het eerste half jaar van 2003 - en dat op basis van acht verkoopdagen. En dan moet de Nederlandse vertaling nog uitkomen.

Zoals Rowling de fans van de puberende tovenaarsleerling met HP 5 ruimschoots aan hun trekken laat komen, zo zullen de Nicci French-adepten weinig reden tot klagen hebben over De verborgen glimlach. In tegenstelling tot De bewoonde wereld grijpt hun nieuwe thriller niet meteen naar de keel. Het boek komt langzaam, maar trefzeker op stoom. En naarmate de boekenlegger naar achteren schuift, wordt het steeds lastiger de thriller terzijde te leggen.

Gerrard en French handelen ook nu volgens het gebruikelijke en succesvol gebleken stramien. De hoofdpersoon is een vrouw, het verhaal wordt verteld in de ik-vorm en ook nu komt Het Kwaad uit een vertrouwde omgeving.

Miranda Cotton verdient de kost als huisschilder. Zij leert Brendan Block kennen als ze struikelend rondjes proberen te draaien op een ijsbaan. Binnen een mum trekt haar nieuwe liefde bij Miranda in. Maar het vuur is snel gedoofd als Miranda bij thuiskomst Brendan in haar dagboek ziet lezen. Assertief als ze is, gooit ze hem de deur uit. Maar twee weken later komt ze hem weer tegen: hij is de nieuwe vriend van haar zus Kerry. Als Brendan op het feestje ter ere van zijn verloving met Kerry in Miranda's oor fluistert dat hij nog steeds denkt aan hoe hij in haar mond klaarkwam, is het voor haar helder dat de familie Cotton een wolf in schaapskleren heeft binnengehaald.

Miranda probeert zusje Kerry, het depressieve broertje Troy, haar ouders en haar beste vriendin te overtuigen van de slechtheid van Brendan. Maar niemand gelooft haar. Integendeel, haar pleidooi heeft een averechts effect: Brendan is de getapte jongen en zíj ziet ze vliegen. Miranda's verdenkingen jegens Brendan worden sterker nadat er zich enkele mysterieuze sterfgevallen in haar naaste omgeving hebben voorgedaan. Maar bij de politie vangt ze bot: ook die is in de ban van Brendan.

Dan verzint onze heldin een list om de klaploper annex slechterik definitief te ontmaskeren. De wijze waarop ze dat doet is een van de aardigste verrassingen van De verborgen glimlach, die met de zorgvuldig gedoseerde schrikeffecten en de uiterst vlotte stijl opnieuw het bewijs vormt van het vakmanschap van Nicci French.

Nicci French - De verborgen glimlach. Vertaling: Molly van Gelder en Eelco Vijzelaar. Uitgeverij Anthos, 300 pag.

Geen opmerkingen: