30 april 2007

James Elliott - Cold Cold Heart (1996)

Ex-CIA-agent jaagt op overgelopen slager
(Door Peter Kuijt)

Het lijkt een onuitputtelijke bron: het fenomeen seriemoordenaar. Ook de Amerikaanse schrijver James Elliott laat in zijn debuut Cold Cold Heart een onstuitbaar moordende slager ongegeneerd zijn gang gaan.

De vleesmeester in kwestie heet John Malik, een naar de VS overgelopen KGB-agent die ook al in de voormalige Sovjet-Unie zijn lusten niet kon bedwingen. Malik is overigens geen gewone seriemoordenaar, de man beleeft pas zijn climaxen als hij zijn slachtoffers in stukken snijdt en gelijk een mislukte modelbouwer de lichaamsdelen op totaal andere plaatsen monteert.

Malik moet gestopt worden, zoveel is zeker. De FBI zet zijn beste mensen in om de man te pakken. Maar ook de CIA, die ervoor heeft gezorgd dat Malik kon overlopen en niet wil dat het Amerikaanse publiek te weten komt dat een overheidsinstantie een moordende maniak het land heeft binnengehaald, onderneemt actie. De dienst schakelt daarvoor Mike Culley in, een ex CIA-agent, die, omdat hij tegenover een Congres-commissie heeft gelogen over zijn toenmalige werkgever, een gevangenisstraf heeft moeten opknappen. Culley kent Malik nog van vroeger, vandaar.

De verbitterde, doch van 'Irish good looks' voorziene Culley wordt bij zijn jacht op de vingers gekeken door de adembenemende journaliste Julie Houser. Op een gegeven moment besluiten ze samen maar achter Malik aan te gaan. Een en ander culmineert in een explosieve ontknoping rond een verafgelegen blokhut, met veel vertoon van technische hoogstandjes.

Cold Cold Heart is geschreven in een redelijk vlot tempo, hier en daar ontsierd door pathetisch aandoende zinnen als 'hij begeerde haar even sterk als hij welke vrouw ook ooit had begeerd' en 'hij had een beklemmend gevoel in de borst'. Elliott biedt van alles wat: seks, spanning en sensatie, maar van verrassende wendingen is totaal geen sprake. Desalniettemin geschikt voor een aantal uurtjes leesplezier.

James Elliott - Cold Cold Heart, uitgeverij Toren Boeken

Geen opmerkingen: