26 april 2007

Piet Teigeler - Een dode op Sint-Anneke (1995)

De Cock in België
(Door Peter Kuijt)

De Antwerpse journalist Piet Teigeler (1936) heeft al jaren last van zijn verbeelding. Omdat de journalistiek zijn fantasieën te veel beperkingen oplegt, is hij na dertig jaar 'in het vak' overgestapt op de fictie. Sinds kort ligt zijn eersteling in de schappen, de misdaadroman Een dode op Sint-Anneke. Teigeler wil voor het jaar 2000 tien 'Antwerpse' thrillers geschreven hebben, hij zegt nog verbeelding genoeg te hebben.

Een dode op Sint-Anneke doet sterk denken aan een Vlaams equivalent van de avonturen van Appie Baantjers helden De Cock en Vledder. Ook in Teigelers thriller treedt een politieduo naar voren: de nukkige commissaris John Carpentier en zijn jongere kompaan, hoofdinspecteur Leo Dewit. Samen moeten zij de moord op een beeldschone jonge vrouw oplossen. Haar lijk is gevonden op het drukbevolkte strand van Sint-Anneke.

Gezien het minuscule kogelgaatje onder haar linker jukbeen, houdt een enthousiaste Dewit het op een afrekening in de criminele sfeer. Maffia! Maar Carpentier, die graag mag bespiegelen dat 'wij, de pakkemannen, altijd koud eten krijgen en onze vrouwen zijn boos', wil daar nog niet aan. Wellicht gaat het hier om een crime passionel?

Een dun, soms wat warrig opgeschreven verhaaltje, dat door Teigeler wordt aangedikt met bezoekjes van het speurdersduo aan maffiosi, een rijke reder en een kleine zelfstandige die het tot welvarende ondernemer heeft geschopt, inclusief een manhaftig optreden van de Mobiele Brigade van de Antwerpse politie. En allengs, te vlug eigenlijk, wordt zichtbaar wie het fatale schot heeft gelost. De finale vermag daarom niet meer verrassen.

Wellicht kan Teigeler in zijn volgende thrillers wat meer schaven aan een puntiger ontknoping. En er meteen een verklarende Vlaams-Nederlandse woordenlijst bij leveren. Want de gemiddelde lezer zal niet meteen de synoniemen van bijvoorbeeld 'afstapping', 'eerstaanwezend operateur' of 'proxenitisme' paraat hebben.

Piet Teigeler - Een dode op Sint-Anneke, uitgeverij Fontein

Geen opmerkingen: