30 april 2007

Lionel Davidson - Expeditie Kolimsky (1995)

Talenknobbel in Siberië
(Door Peter Kuijt)

Een waterig zonnetje hangt boven een oneindig lijkende ijsvlakte, op de voorgrond staart in een bont verpakte man - type eskimo - met bloeddoorlopen ogen de lezer aan. Ziedaar de cover van Expeditie Kolimsky, een nieuwe thriller van Lionel Davidson, de Britse auteur die in de jaren 60 en 70 behoorlijke verkoopcijfers haalde en en passant ook nog driemaal de Golden Dagger Award in de wacht sleepte. Na jaren van stilzwijgen laat de schrijver opnieuw van zich spreken/lezen.

De omslag had niet treffender kunnen worden gekozen: Expeditie Kolimsky speelt zich voor het grootste gedeelte af in het verre van behaaglijke Siberië. Het verhaal begint echter in Oxford, waar een professor geheimzinnige, gecodeerde brieven ontvangt. Gecombineerd met signalen die spionage-satellieten opvangen, doet bij westerse inlichtingendiensten het vermoeden rijzen dat de Russen op de arctische vlakten van Siberië werken aan de ontwikkeling van een chemisch wapen.

De CIA stuurt de aanvankelijk onwillige Johnny Porter op onderzoek uit. Porter is een Canadese indiaan en kan met een beetje fantasie en een kaalgeschoren hoofd ook doorgaan voor een Tsjoektsjen of een Evenk (Siberische autochtonen). Omdat hij ook nog gezegend is met een buitenmodel talenknobbel, lijkt Porter de juiste persoon om Expeditie Kolimsky met succes te volbrengen.

Na een moeizame tocht over zee en land, waarbij Porter tussen alle bedrijven door het hart van een medisch hoofdambtenaar weet te veroveren, ziet de agent kans in het geheime lab door te dringen. Hij ontmoet daar niet alleen een sprekende aap, maar ook een rechtschapen wetenschapper die een methode heeft ontdekt dat blindheid kan genezen, maar tegelijkertijd de Russische defensie 'munitie' in handen geeft voor de productie van een geavanceerd wapen.

Nadat Porter achter deze waarheid is gekomen, ziet hij zich gedwongen te vluchten. Een gigantische politiemacht zit de indiaan op de hielen en een rondje Siberië volgt. Maar dankzij zijn eigen inventiviteit en de logge bureaucratie die de Russen parten speelt, weet Porter zijn achtervolgers telkens een stapje voor te blijven. Totdat op de dichtgevroren Beringstraat een 'verfrissende' confrontatie plaatsvindt...

Davidson weet met snelheid een spannend verhaal te vertellen, hoewel het langdradige gedeelte waarin de Russische professor zijn ontdekking uit de doeken doet, de vaart er even uit haalt. De prachtige beschrijvingen van het Siberische landschap vergoeden echter veel. Een aanrader voor flink wat uren ijselijk leesplezier.

Lionel Davidson - Expeditie Kolimsky, uitgever A.W. Bruna, 304 pag.

Geen opmerkingen: