Eerste klap van Hilbert Kuik niet helemaal raak
(Door Peter Kuijt)
Een debutant in het thrillergenre, maar een oude bekende in de schrijverswereld: Hilbert Kuik. De Amsterdamse Riagg-psychotherapeut deed in 1970 voor het eerst van zich lezen met Vreemde eend, medicijnman in Afrika (over zijn ervaringen als blanke tijdens een driejarig verblijf in Oeganda) en liet vervolgens nog enkele romans, een kinderboek en verhalenbundels in druk verschijnen. De laatste slag heet Kuiks debuut in het misdaadgenre. De auteur deelt er een flinke mep mee uit, maar hij slaat je niet knock-out.
De 'psychologische thriller' start in 1991, als transportondernemer Max Steen en journalist Otto van Gelderen, vrienden sinds de middelbare school, het Pieterpad bewandelen. Als ze dodelijk vermoeid, want in eerdere instantie hopeloos verdwaald, uiteindelijk op een terrasje belanden, merken ze een Volvo op, die ze die dag al eerder langs het 'pad' signaleerden.
Lang kunnen ze er niet over piekeren, want de op een oude bekende lijkende ober op het terras roept bij hen weer herinneringen op aan een dramatisch voorval uit het verleden: de dood van Sandra de Buis in 1958. Deze jonge vrouw organiseerde destijds een reis voor tien eindexamenkandidaten, onder wie Max en Otto, naar de Franse Alpen. Tijdens noodweer komt Sandra om het leven.
De precieze toedracht van Sandra's overlijden is nooit helemaal aan het licht gekomen en geïnspireerd door enkele 'toevallige' gebeurtenissen, besluiten Otto en Max de zaak nog eens onder de loep te nemen. Diverse leden van het groepje van tien, de gids van destijds, leraar Louis Vanberché, en andere betrokkenen worden met een bezoekje vereerd. Ondertussen kruist de Volvo met irritante inhoud veelvuldig hun pad en moet het duo zich ook nog regelmatig andere lastige klanten van het lijf houden. Maar deze vitale vijftigers blijken voor geen kleintje vervaard: met hun onuitputtelijke energie - het lijkt wel of ze de ene na de andere vitaminekuur hebben gevolgd - weerstaan ze de diverse aan- en tegenslagen en doen ze vervolgens alles wat God en het Wetboek van Strafrecht verboden hebben.
Dat Kuik al werkt aan een tweede thriller, mag een verheugende mededeling zijn. Zijn eersteling in dit genre maakt indruk: Kuik staat zijn mannetje met humor, dialogen en imponerende karakters. Het wordt echter te snel duidelijk dat er inderdaad Een Kwade Genius aan het spel meedoet en dat die bovendien moet worden gezocht in een al verdachte hoek. Dat de schrijver toch nog heel veel stukjes nodig heeft om er een volwaardige puzzel van te maken, voorkomt dat Kuiks slag de lezer meteen tegen het canvas werkt.
Hilbert Kuik - De laatste slag, uitgeverij Meulenhoff-M, 206 pag.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten