26 april 2007

Martine Kamphuis - Ex (2007)

Er zit geen chemie in 'Ex'
(Door Peter Kuijt)

Dat de Rotterdamse psychiater Martine Kamphuis gespecialiseerd is in de behandeling van mensen met gedragsproblemen, wil je na lezing van haar thrillers best geloven. In haar debuut Vrij is de hoofdrol weggelegd voor Linde die het na twintig jaar gruwelijk huwelijk wel welletjes vindt en haar man Henry in stukken hakt.

In Kamphuis' tweede, Ex, wordt Jet het huis uitgezet door Olivier, een niet van narcistische trekjes gespeende psychiater. Volgens hem zat er geen 'chemistry' meer in hun relatie. In plaats van even hartgrondig te vloeken, te huilen en dan opnieuw met leven te beginnen, kan Jet haar ex maar niet uit haar gedachten zetten. Ze gaat Oliviers gangen na en ontdekt dat er een nieuwe dame in zijn leven is gekomen.

Ondertussen duikt Stefan op, een collega van Olivier, die Jet - met succes - het hof gaat maken. En ondertussen vraagt de lezer zich af wanneer de thriller begint. Want er staat wel 'psychologische thriller' op de kaft, en er valt heus wel een slachtoffer, maar erg opwindend wil het allemaal niet worden. Kamphuis reutelt maar door over schuldgevoelens, standpunten, zwangerschappen, tranen die prikken in ogen en brokken die kelen kwellen. Kortom, er zit geen chemie in Ex.

Martine Kamphuis - Ex. Uitgeverij De Arbeiderspers, 286 pag.

1 opmerking:

Anoniem zei

Ben ik het niet mee eens, smaken verschillen. Ik vond het zeer spannend en haar beide boeken blijven bij me hangen i.t.t. vele literaire thrillers, die me soms wat kinderachtig aan doen en het einde meestal al te voorspellen is. Mooi, die psychologische kanten en herkenbaar. Terugkerende patronen etc. Ik hoop op nog meer boeken van deze schrijfster.