26 april 2007

James Gabriel Berman - De ongenode gast (1995)

Een taaie gast
(Door Peter Kuijt)

Student James Gabriel Berman (26) zal niet vaak in de kroegen in zijn woonplaats Cambridge, Massachusetts, te vinden zijn. Hij heeft er gewoon geen tijd voor. Berman moet niet alleen zijn tweede jaar aan Harvard Law School succesvol zien af te ronden, zijn tweede thriller ligt ook nog op voltooiing te wachten.

Bermans eersteling, De ongenode gast, wordt in zijn vaderland inmiddels behoorlijk verkocht. En er ligt nog meer succes in 't verschiet, als we de berichten moeten geloven. Meulenhoff-*M was de eerste die de vertaalrechten van deze psychologische thriller wist te bemachtigen, meldt de uitgeverij. In de 48 uur daarna werden de rechten aan acht landen verkocht. Of Meulenhoffs trots gepast is, mag betwijfeld worden: De ongenode gast is lastig te verteren.

Hoofdpersoon is de eenzelvige Tony McMahon. Op zijn negende gaf hij op het strand een schelp aan het mooie meisje Patricia en sindsdien is het wicht een obsessie voor hem. Twintig jaar later worden in een villawijk Patricia en haar gezin vermoord. Tony wordt als verdachte aangemerkt en belandt in de gevangenis.

Het hele boek draait om de vraag: deed-ie 't of deed-ie 't niet? Voordat Berman ons de oplossing van het raadsel aanreikt, zijn we 200 pagina's verder en geen steek opgeschoten. Beurtelings zien we de kleine Tony die achter zijn obsessie aan hijgt en de Tony achter de tralies. In de gevangenis bestelt hij via een postorderbedrijf een predikantendiploma en hoort hij zijn gladde raadsman aan, die hem vertelt hoe hij de jury zal inpakken. De advocaat is niets te dol: de hele Kamasutra past hij op de juryleden toe. 'Ik aai ze over hun rug, ik verwen ze, ik vinger ze', en zo verder. 'Tegen die tijd is de zaak wel bekeken.' Met 's mans inzet is dus niks mis.

Voor de rest is De ongenode gast als een trein die vanwege een stroomstoring maar niet op gang kan komen. Berman doet nog zijn uiterste best om het magere verhaal in mooie zinnen te vangen. Soms lukt 'm dat, soms ook niet: dan begrijp je niet wat er staat. Kortom, het boek verdient - om met Gouden Stropwinnaar Tim Krabbé te spreken - geen 'stempel van boeiendheid'.

James Gabriel Berman - De ongenode gast, uitgegerij Meulenhoff-*M, 200 pag.

Geen opmerkingen: