26 april 2007

Patrick de Bruyn - Verliefd (2007)

Een serieuze haar in de boter
(Door Peter Kuijt)

Verliefd heet de zesde misdaadroman van de Vlaamse schrijver Patrick de Bruyn. Maar hij had net zo goed de titel Verzenden en ontvangen kunnen dragen, naar het knopje waarmee e-mailtjes worden verzonden dan wel binnengehaald. Het is een uitwisseling van aanvankelijk onschuldige internetcorrespondentie, waarmee dit avontuur begint en tot ver in het boek wordt volgehouden.

De afgeserveerde ex-politicus Rick Bogaert, thans werkzaam op een advocatenkantoor, voelt de hormonen opspelen als hij een charmant antwoord krijgt op zakelijke verzoeken. De respondente is Ingrid Lund, die haar dagen slijt bij het beeldarchief van de Belgische omroep. Gaandeweg wordt het gechat steeds frivoler van toon, totdat de twee besluiten de vrolijke woordenwisseling eens voort te zetten op een terrasje. Stiekem natuurlijk, want beiden zijn gehuwd.

Wie zich in afgrijzen mocht afvragen of Patrick de Bruyn, auteur van broeierige thrillers als Vermist, Verminkt en Verdoemd, is afgegleden naar de chicklit, kan gerust zijn: van rozengeur en maneschijn is in Verliefd absoluut geen sprake. Er duikt namelijk een heuse stalker op, die zijn vak verstaat. Een manipulator van het zuiverste water die niet alleen Ingrid Lund het vuur na aan de schenen legt, maar ook haar internetvriend Rick Bogaert gaat belagen. Er hangt heibel in de lucht, bedreigingen worden geuit, er wordt geen chantagemiddel geschuwd, kortom: er zit 'een serieuze haar in de boter', om met Bogaerts dochter te spreken.

De Bruyn verstaat de kunst om het verhaal met vlotte pen te vertellen en bij tijd en wijle aardige cliffhangers aan te brengen. De explosieve finale in het centrum van Antwerpen is met vakkundigheid verwoord. Dat de stalker met zijn gepook en gestook in de relatie Bogaert-Lund uiteindelijk een sterk en strak regime in het stuurloze België wil bewerkstelligen, is echter te belachelijk om serieus te nemen. De liefde voor dit boek is meteen voorbij.

Patrick de Bruyn - Verliefd, uitgeverij Manteau, 300 pag.

Geen opmerkingen: