27 april 2007

John van den Heuvel - Vergelding, verduistering en verraad (2005)

De Grote John van den Heuvel Show!
(Door Peter Kuijt)

Hij mag dan wat minder begroeiing op de schedel hebben, in ijdelheid doet John van den Heuvel (1962) niet onder voor zijn collega-crimereporter en ik-laat-het-van-de-peilingen-afhangen-politicus Peter R. de Vries. Sterker nog, Van den Heuvels konterfeitsel duikt te pas en te onpas op: in de wakkerste krant van Nederland, het tv-programma RTL Boulevard en sinds kort zijn eigen misdaadshow Bureau Misdaad.

Voor dat laatste programma, waarvoor Van den Heuvel heel lang op een stoïcijnse blik heeft moeten studeren, kwam een ongewilde maar uitstekend van pas komende publiciteitscampagne op gang. Van den Heuvel had een interviewafspraak met witwasadvocaat Evert Hingst, maar die werd van zijn scooter geschoten. Toen de crimereporter daarop Hingsts voormalige cliënt John Mieremet belde, werd de laatste in zijn toevluchtsoord in Thailand geliquideerd. Het lijkt toeval, maar wie met Van den Heuvel praat, moet op zijn tellen passen.

Nu is er van Van den Heuvels hand ook een boekje verschenen, waarin hij 'de Nederlandse misdaad ontleedt'. Tot dusver is de verschijning van Vergelding, verduistering en verraad zonder afrekeningen in Amsterdam-Zuid gepaard gegaan, maar daar is het boekje wellicht dan ook naar. Het bevat voornamelijk opgewarmde prak uit zijn Telegraaf-verhalen. Daaronder het geruchtmakende interview met Mieremet uit 2002, over wie Van den Heuvel in zijn voorwoord schrijft dat hij in november 2004 (in plaats van een jaar later) is vermoord, maar ook achterhaalde berichtgeving over de op straat gezette pc van officier van justitie Tonino, de vroegtijdige dood van Willem Endstra en het eveneens voortijdige heengaan van Theo van Gogh. Niettemin besluit Van den Heuvel zijn voorwoord met de opgewekte kreet: Veel leesplezier!

John van den Heuvel - Vergelding, verduistering en verraad. Uitgeverij BZZTôH, 192 pag.

Geen opmerkingen: