06 augustus 2010

Wachtwoorden en tomaten (column, 2010)

TE GEEF!

(Door Peter Kuijt)

Website Misdaadromans.nl geeft zomaar vijftien exemplaren weg van 'Wachtwoord', de laatste thriller van Charles den Tex. Crimezone doet het ook, maar verlangt antwoorden op drie eenvoudige vragen. En Thrillerboek.nl verloot vijf Den Tex-thrillers onder de inzenders van het goede antwoord op de vraag hoe vaak deze auteur de Gouden Strop heeft gewonnen. Omdat dit raadsel te simpel voor woorden is en bijna een belediging is voor de lezer, is hier alvast het antwoord: drie!

Zoveel 'Wachtwoorden' die worden vrijgegeven, het lijken wel doorgedraaide tomaten.

Nu wil ik niets kwaads zeggen over tomaten.

En ook niet over 'Wachtwoord' van Den Tex. Niet zo spectaculair als 'CEL', maar voor de rest een uitermate onderhoudende thriller.

Waar het om gaat is dat er de laatste tijd zo veel acties zijn waarbij misdaadromans worden weggegeven dan wel verloot. Je struikelt over de prijsvragen. Een kleine greep: Misdaadromans.nl deed in korte tijd thrillers van onder anderen Kortsmit & Lotz, R.J. Ellory, René Appel en Roslund & Hellström cadeau. Ezzulia gaf in prijsvragen thrillers weg van Frank Schätzing, Elizabeth George, Michael Robotham en Karin Slaughter. Ook bij Vrouwenthrillers.nl is de nieuwe 'Elizabeth George' in de verloting, naast thrillers van Corine Hartman en - daar zijn ze weer - Kortsmit & Lotz. Bij Dizzie.nl zijn hele thrillerpakketten te winnen en BOEK Magazine schenkt een 'dwarsliggende' vrijmetselaarsthriller van Dan Brown.

Nu staat het boekensites uiteraard vrij welke weggeefactie dan ook te organiseren. De keerzijde is echter dat een warme relatie met de uitgever op die manier te hartelijk wordt. Want geen enkele uitgever heet Sinterklaas. Geen enkele uitgever zal zo maar boeken schenken zonder een tegenprestatie te verlangen. In het ergste geval een positieve recensie of anders een begeleidend interview, een banner, advertentieruimte of op z'n minst een kritiekloze aankondiging van het bewuste boek. Daarmee komt de onafhankelijke positie waarop sommige sites zo trots op zeggen te zijn, onder druk te staan.

Die onafhankelijkheid wordt hier, op De Spanningsblog, hartstochtelijk gekoesterd. Hier zult u tevergeefs zoeken naar een prijsvraag of een weggeefstunt. Daarvoor zijn andere platforms.

Of koop gewoon een boek. Verdient de schrijver ook weer eens wat.

8 opmerkingen:

monic27 zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Peter Kuijt zei

Nee hoor. Dank overigens voor je oprechte bezorgdheid.

Guido Huisintveld zei

Het is vakantie, Peter.
Meer dan de flauwe reaktie als hierboven mag je niet verwachten.
Als iedereen weer thuis is, gaan we een pittige discussie opstarten, waaruit wederom zal blijken dat jij o zo onafhankelijk bent, misdaadromans eigenlijk ook wel, en anderen duidelijk minder.

:-)

Anoniem zei

Peter. Ja, er worden inderdaad veel boeken weggegeven. Ook bij misdaadromans.nl
Als het aanbod komt, maak ik er gebruik van. Ikzelf voel daarna niet de druk om het betreffende boek positief te recenseren. Voor de laatste Den Tex geldt dat ik 3 sterren heb toegekend. Vond dit boek minder dan zijn vorige twee maar nog steeds is het - naar mijn mening- een goed boek. Tot dusver voel ik geen druk van uitgevers Helemaal NIET zelfs. Misdaadromans.nl is een site zonder belangen. Het is alleen maar een tijdrovende en vrij dure hobby :-)
Ik hoop in september een weggeefactie te doen van Rusteloos land van Belinda Bauer. Heb het manuscript gelezen en vond het geweldig. Vijf sterren waard. Vind het leuk om dit boek te promoten, gewoon omdat ik het een prachtig verhaal vind.
Groeten.
Ine - misdaadromans.nl

Remko Meddeler zei

Of zouden ze zo veel exemplaren van Wachtwoord weggeven omdat het helaas een matige thriller is en te veel schapruimte inneemt? ;-)

Maar da's natuurlijk een andere discussie...

Of weggeefacties de integriteit van websites beïnvloeden, weet ik niet. Heb er zelf nooit last van gehad. Sterker nog, Wachtwoord ontving ik ook gratis en voor niets.

Anoniem zei

Hier een reactie van Simone Kortsmit (van het -ja daar zijn ze weer- schrijversduo Kortsmit & Lotz). Ik ben het helemaal eens met je laatste twee zinnen: 'Of koop gewoon een boek. Verdient de schrijver ook weer eens wat.' Helaas is het zo dat er een groot aanbod van thrillers is, waarin ook goede thrillers moeten worstelen om boven te komen drijven. Vooral als je nog geen 'grote naam' bent. Zo'n weggeefactie is dan een goede methode om het boek onder de aandacht te brengen. De weggeefactie van Ik vind jou is bepaald door de uitgever, maar ik sta er als auteur volledig achter. Ik denk dat een goede journalist zich niet zo makkelijk laat bespelen. Weggeefacties en onafhankelijke berichtgeving kunnen prima naast elkaar bestaan. Net als het plaatsen van advertenties en onafhankelijke berichtgeving. Anders zou er waarschijnlijk geen enkele krant in Nederland meer kunnen bestaan.
En waar ligt dan voor jou als journalist de grens? Mag je nog wel op een amicale manier met een schrijver omgaan? Want kan het feit dat je hem/haar graag mag niet ook het berichten/recenseren positief beinvloeden?

Peter Kuijt zei

Met een amicale omgang met een schrijver is niets mis. Met sommige auteurs heb ik ook een hartelijke relatie. Die weten ook dat een volgend boek van hen net zo beoordeeld zal worden als een thriller van een andere schrijver. Met weer andere auteurs hád ik een goede verstandhouding. Die veranderde na een wat minder lovende recensie of een kritisch bericht. Tsja, that's all in the game.
Ik vind het promoten of het recenseren van thrillers twee verschillende fenomenen. Aan het eerste doe ik niet, dus ook niet via weggeefacties of prijsvragen. Aan het tweede dus wel en dan kan de uitgever een juichende recensie - dat gebeurt ook wel eens - als promotie beschouwen. Maar dat is aan de uitgever.
Beheerders van bepaalde boekensites zijn blij dat ze boeken mógen weggeven. Van mij mogen ze. Maar als je steeds vaker dat soort acties doet, ga je er op den duur van afhankelijk worden (want daarmee trek je bepaalde groepen lezers) en dat is een kant die je als boekensitebeheerder niet moet opgaan. Vind ik.
Op De Spanningsblog ook geen advertenties. Dat geeft maar verplichtingen. Ik wil volstrekt onafhankelijk kunnen opereren met deze site. Dat betekent dat ik van de ene op de andere dag kan besluiten ermee op te houden. En die beslissing wil ik kunnen nemen op het moment dat ik dat wil zonder poespas van financiële plichtplegingen. Overigens, ik denk dat ik nog wel een tijdje met De Spanningsblog doorga, hoor.

Anoniem zei

Even als reactie op jouw reactie: Heel goed dat spanningsblog een 'redactiestatuut' heeft. Dat je weet wat je wel en niet wil. Ik begrijp ook heel goed je beweegredenen. Maar, tegelijkertijd, oordeel niet te hard over sites die wel aan weggeefacties meedoen: 'promoten' is een wel erg groot woord. Ik kan alleen uitgaan van mezelf: de enige negatieve recensie die wij destijds hebben gehad van ons debuut Zusters in het kwaad was afkomstig van een thrillersite die tegelijkertijd een weggeefactie had van dit boek. Geen idee welke sites je bedoelt als je het hebt over sites 'die blij zijn dat ze boeken mogen weggeven', maar laat ze hun lekker hun gang gaan. Als ik je reactie zo lees, trekken zij bepaalde groepen lezers aan die jij toch liever niet wil hebben
:-)
groeten, Simone Kortsmit