26 april 2007

Nevada Barr - Het spoor van de kat (1995)

Moord en doodslag in nationaal park
(Door Peter Kuijt)

Rotsspleethagedissen, coyotes, katfretten, damhinden en poema's huppelen in al dan niet buitensporige aantallen door Het spoor van de kat, de eersteling van de Amerikaanse schrijfster Nevada Barr. Een thriller die zich niet in de grote stad afspeelt, dat moge duidelijk zijn. Barr, fulltime parkwachter in Mississippi, houdt het dicht bij 'huis' en doet in haar debuut verslag van moord en doodslag in de wildernis van West-Texas. En ranger Anna Pigeon mag het een en ander oplossen.

Pigeon vindt op een van haar tochten door het Texaanse wildpark de stoffelijke resten van een collega-parkwachter. Haar verwondingen doen bij de parkautoriteiten het vermoeden rijzen dat ze is gedood door een poema en als represaille wordt er een exemplaar van die bedreigde diersoort afgemaakt.

Pigeon twijfelt of de standrechtelijk omgebrachte poema daadwerkelijk de dood van haar collega op z'n 'geweten' heeft en gaat op onderzoek uit. Als daarna nog een parkwachter op raadselachtige wijze het moet afleggen tegen een bosje ratelslangen en Pigeon zelf ook bijna het loodje legt, lijkt haar vermoeden van een misdrijf bevestigd.

Barr weet van dit gegeven een adembenemende thriller te maken. Af en toe laat ze Pigeon echter wat al te uitgebreid mijmeren over haar eigen persoonlijke beslommeringen - ben ik lesbisch? - en haar relatie met collega's dan wel met haar minnaar, milieufanaat Rogelio. Maar dan is er haar zuster Molly, psychiater te New York, die haar middels een gratis telefonisch consult weer met beide benen op de woestijngrond zet.

Barr trekt alle registers open om de lezer op het puntje van z'n stoel te brengen. Niet alleen vanwege de sterk oplopende spanning, maar ook omdat ze haar verhaal lardeert met spectaculaire beschrijvingen van de zinderende Texaanse natuur. Warm aanbevolen voor winterse avonden!

Nevada Barr - Het spoor van de kat, uitgeverij Atlas, 224 pag.

Geen opmerkingen: