25 april 2007

Lisa Scottoline - Met voorbedachten rade (1997)

Humor en doodslag
(Door Peter Kuijt)

Lisa Scottoline, voormalig advocate te Philadelphia, schetst al op de eerste pagina van haar vijfde thriller Met voorbedachten rade het dilemma waar het boek om draait: moet je als strafpleiter ervoor zorgen dat er recht wordt gesproken of hebben de belangen van je cliënt absolute voorrang?

Advocate Marta Richter heeft zojuist een briljante verdediging afgerond als haar cliënt, de geslepen zakenman Elliot Steere, bekent dat hij doelbewust een dakloze man om het leven heeft gebracht. Richter, door haar stagiaires Marta Meedogenloos genoemd, kiest ditmaal voor gerechtigheid. Voordat de jury het verwachte 'onschuldig' uitspreekt, wil Richter wettelijk en overtuigend bewijs tegen Steere hebben verzameld.

Dat valt nog niet mee in Philadelphia, dat op dat moment de zwaarste sneeuwstorm sinds de ontdekking van de hotdog beleeft. Maar gelukkig krijgt Meedogenloos hulp van haar twee stagiaires van het kantoor Rosato & Partners, de struise Californische Judy Carrier en de constant blozende Mary DiNunzio (Scottolines heldin in haar debuut Door angst gedreven). Later mengt Bennie Rosato, die eerder opdraafde in Gezocht wegens moord en naamgeefster van het advocatenkantoor dat louter uit vrouwen bestaat, zich in het strijdgewoel.

Terwijl Meedogenloos de diverse huizen van Steere doorzoekt, begeven Carrier en DiNunzio zich langlaufend naar de plek van het misdrijf om daar na te gaan waarom de zakenman de zwerver heeft doodgeschoten. Hoewel gevangen tussen vier muren van gasbetonblokken, laat de constant de Chinese strateeg Sun-tzu citerende Steere zich evenmin onbetuigd. Hij stuurt zware jongens op de drie vrouwen af. Geweld wordt daarbij niet geschuwd: zo beschrijft Scottoline beeldend hoe een lift bloedrood wordt gekleurd en hoe een man staande kan sterven. Ondertussen gunt de schrijfster ons ook blikken in de jurykamer, waar de twaalf gezworenen uitputtend discussiëren over schuld en onschuld. En over wie er voorzitter moet worden.

Dat Scottoline permanent de bloeddruk stevig omhoog weet te stuwen, is niet haar enige verdienste. Nog meer geniet je van de bijna-overdosis humor, die Scottoline de lezer toedient. Je kunt bijna geen pagina omslaan of je zit te grijnzen, te grinniken, te schaterlachen dan wel te schuddebuiken. Op haar best is Scottoline als ze met haar zelfslijpende tekstverwerker de diverse personages fileert.

Niet alleen de hoofdpersonen worden trefzeker neergezet, maar ook de acteurs die een bijrol vervullen. Zoals rechter Harry Calvin Rudolph die de zaak-Steere nog slechts beschouwt als de laatste horde op weg naar het lidmaatschap van het Hooggerechtshof en er alles aan doet om zo snel mogelijk de finish te halen. Of het websites ontwerpende jurylid Megan, dat liever achter haar computer zit om die ontmoeting met die man in de chatroom voort te zetten, dan om over het lot van Elliot Steere te beslissen.

De conclusie moge duidelijk zijn: Lisa Scottoline heeft met voorbedachten rade een voor nagels riskant spannende en tevens de leukste thriller van het jaar geschreven. We mogen hopen dat het advocatenkantoor Rosato & Partners nog een lang leven is beschoren.

Lisa Scottoline - Met voorbedachten rade, uitgeverij Meulenhoff, 366 pag.

Geen opmerkingen: