26 april 2007

Mary Higgins Clark - Vaders mooiste (1995)

Mary Higgins Clark soapt er lustig op los
(Door Peter Kuijt)

Geoff keek naar het ernstige gezicht tegenover hem. Hij zag de lichte droefheid in Kerry's groenbruine ogen, de vastberadenheid in haar brede mond en fijnbesneden kin en de kwetsbaarheid van haar hele figuurtje. Hij wilde het liefst zijn armen om haar heen slaan en tegen haar zeggen dat ze op hem kon leunen. Voor de lezer die na dit mierzoete citaat niet de maagsappen omhoog voelt kolken, de volgende meerkeuzevraag: komen bovenstaande regels uit a) de roman Slapeloze nachten uit de Bouquetreeks b) een Libelle-feuilleton of c) een thriller?

U zult 't niet geloven, maar 'c' is het juiste antwoord. Voornoemde Geoff en Kerry spelen de hoofdrol in Vaders mooiste van de Amerikaanse schrijfster Mary Higgins Clark.

Door haar uitgever wordt ze 'de koningin van de psychologische thriller' genoemd, critici zien in haar echter 'de uitvindster van de soapthriller'. Dat laatste lijkt de waarheid meer te benaderen, want ook in haar zevende boek soapt de schrijfster er lustig op los: de pagina's kleven van zoetsappigheid aan elkaar. Zo krijgt een afrekening met dodelijke afloop dezelfde 'spannende' lading mee als het uitknijpen van een mee-eter...

De Kerry in Vaders mooiste is Kerry McGrath, een openbaar aanklager die op 't punt staat om tot het mooie ambt van rechter geroepen te worden. Zij raakt bij toeval betrokken bij een oude rechtszaak en komt erachter dat ene Skip Reardon, die jaren geleden veroordeeld werd wegens moord op zijn beeldschone vrouw Suzanne, mogelijk onschuldig is.

Kerry blijkt uit het goede hout gesneden, want ze laat zich op haar speurtocht naar de waarheid door niets en niemand tegenhouden. Niet door plastisch chirurg dr. Smith die wel heel erg fraaie vrouwen modelleert, niet door haar meerderen die haar adviseren 'gewoon weer aan het werk te gaan', niet door een gewetenloze oplichter en evenmin door allerlei andere onfrisse figuren die haar pad kruisen.

Pas als het leven van haar dochtertje Robin - die constant aan het huiswerken slaat als er een aardige vriend van haar moeder aanbelt - wordt bedreigd, neemt Kerry even pas op de plaats. Maar gelukkig is daar advocaat Geoff Dorso, die Kerry op de juiste momenten weer een zetje geeft. Een lichtelijk verrassende finale maakt Vaders mooiste nog enigszins te pruimen, maar voor liefhebbers van het hardere werk zal het waarschijnlijk onverteerbaar blijven.

Mary Higgins Clark - Vaders mooiste. Uitgeverij Luitingh-Sijthoff

Geen opmerkingen: