26 april 2007

George Dawes Green - De holbewoner van New York (1996)

Geschifte holbewoner als fenomenale speurder
(Door Peter Kuijt)

Een jaar heeft George Dawes Green lopen leuren met zijn manuscript van The Caveman's Valentine. De uitgever die het uiteindelijk aandurfde de eerste thriller van de Amerikaanse auteur uit te brengen, kreeg nadien de handen op elkaar: het boek ontving alleen maar lovende kritieken. The Caveman's Valentine is inmiddels in het Nederlands verschenen onder de titel De holbewoner van New York..

Voor liefhebbers van het betere thrillerwerk is George Dawes Green geen onbekende. Die hebben allemaal Greens tweede thriller, Het Jurylid, op de plank staan, dan wel uitgeleend om het nooit meer terug te krijgen. Recensenten traden jubelend buiten zichzelf om Het Jurylid - terecht - de hemel in te prijzen. Het boek, waarvan de verfilming onder de titel The Juror te zien is, is schitterend geschreven en heeft een origineel gegeven: een jonge, alleenstaande moeder wordt jurylid in een proces tegen een maffiabaas en krijgt prompt een buitengewoon kundige 'hitman' achter zich aan.

De holbewoner van New York is even fascinerend als Het Jurylid. Volstrekt uniek is de held van het verhaal: Romulus Ledbetter, een afgestudeerd pianist, woonachtig in een grot in het Inwood Park in New York. De met een steelpannetje getooide Ledbetter is gestoord, maar niet al te erg, want hij weet van zichzelf dat hij ze niet allemaal op een rijtje heeft. Soms vertoont hij gedrag dat de doorsnee psycholoog als normaal zou bestempelen, maar meestentijds worstelt Ledbetter met de Serafijnen van het Kwaad in zijn hersenpan en voert hij een verbeten strijd met de denkbeeldige tycoon Cornelius Gould Stuyvesant, die vanuit z'n onderkomen in de Chrysler Building zijn vernietigende Y- en Z-stralen op de mensheid richt.

Als de zwarte holbewoner op een winterse nacht voor zijn grot een bevroren lijk aantreft, wordt echter de speurder in hem wakker. Zijn zoektocht naar de moordenaar voert langs junks, dealers en zwervers, maar ook stuit hij op David Leppenraub, de wereldberoemde fotograaf van Bomen in Noord-Amerika, voor wie een belangrijke rol is weggelegd.

Ledbetters avontuur is een fantastisch verhaal, op meesterlijke wijze weergegeven in de haast poëtische stijl die we ook kennen van Het Jurylid. Alles klopt aan het boek: vaart, pittige dialogen tot en met een verrassend plot. Af en toe wenst Green de lezer flink op het verkeerde been te zetten door Ledbetter de strijd aan te laten binden met die verduivelde Serafijnen en de handlangers van Stuyvesant. Maar - ook al klinkt dat lichtelijk masochistisch - dat vergroot alleen maar het leesplezier.

George Dawes Green - De holbewoner van New York, uitgeverij Meulenhoff, 381 pag.

Geen opmerkingen: