30 april 2007

Ed Dee - Blauw tuig (1996)

De duiventil valt van het dak
(Door Peter Kuijt)

Het antwoord op de vraag 'wat te doen na mijn pensionering?', hoefde Ed Dee niet lang schuldig te blijven. Dee had er twintig jaar op zitten als inspecteur bij de afdeling georganiseerde misdaad van politie in New York, daar kon hij wel een boek over schrijven. En dat deed hij dan ook. Maar niet voordat hij een cursus creatief schrijven had gevolgd aan de Arizona State University. Zijn boek, 14 Peck Slip, kreeg in de Nederlandse vertaling de titel Blauw tuig mee.

Blauw tuig speelt inderdaad de hoofdrol in Dee's thrillerdebuut, alhoewel de twee tegen hun pensioen aan schurkende Newyorkse rechercheurs in kwestie, Joe Gregory en Anthony Ryan, meestentijds hun burgerkloffie aan hebben. De twee zien 's nachts in Manhattan dat een met cement verzwaard vat in de East River wordt gedumpt. Beiden zijn ervan overtuigd dat ze getuige zijn geweest van een maffiabegrafenis en ruiken promotie - nooit weg, zo vlak voor de eindstreep.

De inderhaast opgeroepen duikers halen echter het verkeerde vat uit het water, met daarin het zo goed als vergane lijk van een collega-politieman. De stoffelijke resten worden geïdentificeerd als zijnde van ene Jinx Mulgrew, die tien jaar eerder verdween, vlak voordat hij zou getuigen in een grote corruptiezaak.

Gregory en Ryan krijgen de opdracht deze oude moordzaak te heropenen. Uiteraard gaat dat niet zonder de nodige problemen: er wordt met enige regelmaat gevochten, geschoten en er valt - niet geheel toevallig - een duiventil van een Newyorks dak.

Het lijkt snel, smakelijk en spannend leesvoer voor de echte thrillerfan, ware het niet dat Dee een en ander beschrijft met het tempo en het vele papierwerk waarmee in ons land uw aangifte van een gestolen fiets wordt behandeld. En in zulk zwemmerseczeem veroorzakend proza! Wat bijvoorbeeld te denken van een zin als 'hij slaagde erin onder het eten zijn bord leeg te eten'. De lezer die zich desondanks door de bladzijden worstelt om te weten te komen, wat er in het eerste door Ryan en Gregory gesignaleerde vat zit, verdient een Olympische plak.

Ed Dee - Blauw tuig, Centerboek, 239 pag.

Geen opmerkingen: