26 april 2007

Tupla Mourits - Een kwestie van tijd (2007)

Tupla Mourits moet sonjabakkeren
(Door Peter Kuijt)

Tupla Mourits, het pseudoniem waarachter het duo Wendela de Vos en Atie Vogelenzang zich verschuilt, won met Vrouwelijk naakt de Schaduwprijs 2006 voor het beste thrillerdebuut. Dat schept natuurlijk hooggespannen verwachtingen voor Mourits' tweede literaire misdaadroman Een kwestie van tijd. Maar die worden niet geheel en al beantwoord.

Maakte het duo in het debuut nog een uitstapje naar Finland, ditmaal blijft het tweetal dichter bij huis. Hoofdpersoon Hjordis (Jur, voor intimi) vlucht met haar dochtertje Puck uit Amsterdam om uit de klauwen te geraken van haar cokesnuivende en in louche zaakjes verzeild geraakte echtgenoot, reclameman Camiel. Plek van bestemming is een dorp op het platteland, nabij 'de oude zee'. Daar probeert Hjordis, een kunstenares die artistiek verantwoorde kamerschermen ontwerpt, een nieuw bestaan op te bouwen.

Ze hoopt te ontkomen aan de vast wraakzuchtige Camiel. Dat lukt met heel veel vallen en opstaan, en met behulp van een vogelende buurman en een ongeschoren autosloper, maar moeder en Puck redden het uiteindelijk. Totdat Puck op een kwade dag verdwijnt.

Het is op dat moment dat het boek pas echt spannend begint te worden. Maar dan zijn er al een kleine driehonderd pagina's gepasseerd. De Vos en Vogelenzang nemen ruimschoots de tijd om Hjordis en Puck op het platteland te laten acclimatiseren. 'De uren regen zich moeizaam aaneen als kralen aan een stugge draad', schrijft het duo ergens. Dat gevoel komt ook op bij het lezen van Een kwestie van tijd. Het is allemaal een beetje te veel van het overigens mooi verwoorde goede. Het broeit net niet hard genoeg om de aandacht constant gevangen te houden.

Wellicht hadden De Vos en Vogelenzang een voorbeeld kunnen nemen aan het collega-duo Nicci French, dat in de thriller Verloren over een eveneens verdwenen dochter 300 pagina's lang flink de spanning er in wist te houden. Het moet gezegd: de mooie sfeertekeningen van het leven in de polder geven Tupla Mourits het voordeel van de twijfel. Maar een beetje sonjabakkeren als ze aan de volgende thriller beginnen, is zeker aan te raden.

Tupla Mourits - Een kwestie van tijd. Uitgeverij De Arbeiderspers, 413 pag.

Geen opmerkingen: