26 april 2007

Elvin Post - Groene vrijdag (2004)

Recensent mislukt met gammel thrillerdebuut
(Door Peter Kuijt)

Na zijn studie boekhandel en uitgeverij werkte de 30-jarige Elvin Post, thans recensent misdaadliteratuur bij het AD, anderhalf jaar lang bij een grote literaire agent in New York. Op een dag zat hij in de metro tegenover een enorme zwarte man, die klaagde dat hij geen loonsverhoging had gekregen en daardoor in de problemen kwam met zijn afbetalingen. De klager stond model voor Winston Malone, de hoofdfiguur in Posts thrillerdebuut Groene vrijdag.

Ook Winston Malone heeft problemen met zijn vaste lasten. De lederen driezitter die hij nog in termijnen moet voldoen, wordt een molensteen om zijn nek als hij wordt ontslagen bij het geldkantoor waar hij altijd te laat kwam opdagen. Voor hem is er nooit meer een 'groene vrijdag', de dag waarop de loonzakjes worden uitgedeeld.

Hij komt nog één keer langs: om het kantoor te beroven en vervolgens zijn schuld te voldoen aan gangsterbaas Leo Roma, bijgenaamd 'de ijscoman'. Roma's zoon Jimmy weet de niet al te snuggere Winston zo enthousiast te krijgen vrouw en kind van soapster Jack Gardner te ontvoeren en zo miljoenen in de wacht te slepen. Maar Gardner is niet van plan zomaar het losgeld te betalen.

Tot zover het verhaal. Meer valt er eigenlijk ook niet te vertellen. Post heeft er een kleine driehonderd pagina's voor nodig om dit dunne lijntje vast te houden. Dat zou op zich niet zo erg zijn geweest, als Post een boeiende verteller was. Helaas, dat is hij niet, de juichkreten in zijn eigen krant ten spijt.

Post schrijft houterig ('feit dat' zijn stopwoordjes van de auteur), verliest zich in details (zo besteedt hij een pagina aan het nummer Even Trolls Love Rock & Roll van Tony Joe White, een 'feit dat' verder niets met het verhaal te maken heeft) en weet geen verrassende twist aan de finale te geven. Een pluspunt zijn Posts vlotte dialogen. Maar er komt meer bij kijken wil je indruk maken met een misdaadroman. Op de cover van Groene vrijdag staat 'literaire thriller'. Met beide grootheden heeft het boek niets van doen.

Elvin Post - Groene vrijdag. Uitgeverij Anthos, 283 pag. (winnaar van de Gouden Strop 2004)

Geen opmerkingen: