26 april 2007

Loes den Hollander - Vrijdag (2006)

En dat allemaal uit pure geilheid
(Door Peter Kuijt)

Na het opstappen van Esther Verhoef moest uitgeverij Karakter naarstig op zoek naar een andere thrillerschrijfster, want vrouwelijke misdaadauteurs van eigen bodem doen het nu eenmaal goed. En de uitgever vond uiteindelijk Loes den Hollander, tot voor kort directeur van een zorgcentrum in Julianadorp en met inmiddels twee Libelle-zomerpockets op haar palmares.
Overtuigd van haar kwaliteiten brengt Karakter haar thrillerdebuut Vrijdag in een oplage van 20.000 exemplaren op de markt. Bovendien is Den Hollander vastgelegd voor de levering van nog eens twee misdaadromans. Na lezing van de thriller Vrijdag, waar zo modieus het bijvoeglijk naamwoord 'literaire' aan is vastgeplakt, kun je je afvragen of dat nou wel zo'n verstandige keuze van Karakter is.

In Vrijdag staat de 48-jarige Sandra van Dalsum centraal. Ze is getrouwd, zit voor haar doen nog strak in het vel, heeft leuk werk als compagnon in een keten modewinkels en is moeder van twee volwassen kinderen. Maar haar sterk verhoogde libido groeit echtgenoot Eduard boven het hoofd. Hij ziet oogluikend toe dat Sandra buiten de deur scharrelt. Ze heeft de ene minnaar na de andere.

Sandra weet dat ze haar wederhelft verdriet doet. En dat allemaal uit pure geilheid, verzucht ze wel eens. Maar het pakt pas echt verkeerd uit als haar veel te jonge toyboy vermoord wordt aangetroffen in het hotel waar ze altijd op vrijdag stoute dingen plachten te doen. Naast hem ligt het stoffelijk overschot van een eveneens getrouwde vrouw. En dan gaan de dingen zoals ze gaan: politie stelt onderzoek in en komt uiteindelijk bij Sandra terecht, die van aanvankelijke verdachte ineens slachtoffer wordt als blijkt dat de moordenaar van haar minnaar het ook op haar heeft voorzien.

Een aardig plot waarmee je een degelijke thriller had kunnen schrijven. Maar Loes den Hollander is daar niet in geslaagd. In plaats van de lezer wat (ont)spanning te bezorgen, begraaft de schrijfster zich in een treurig stemmend gereutel over de verhoudingen tussen moeders en dochters, tussen moeders en zonen, tussen moeders en vaders, tussen moeders en grootmoeders en tussen moeders en grootvaders. Den Hollander is daar zo druk doende mee dat ze datgene wat een boek tot een misdaadroman maakt volstrekt uit het oog verliest. Vrijdag is meer Libelle dan thriller.

Loes den Hollander - Vrijdag. Uitgeverij Karakter, 304 pag.

Geen opmerkingen: