26 april 2007

Michael C. Eberhardt - No Body (1995)

Spannend bouquet, verrassende afdronk(Door Peter Kuijt)

De oorspronkelijke titel van het thrillerdebuut van Michael C. Eberhardt luidt Body of a Crime. De Nederlandse uitgever gooide er in de vertaling met de pet naar en noemde het boek No Body. Geen slimme zet: lezers die op zoek zijn naar een Nederlandstalige thriller zullen No Body snel voorbij lopen. En dat zou jammer zijn, want de roman van deze Californische advocaat kan de vergelijking met de betere thrillers van oud-collega John Grisham met glans doorstaan.

Lezers die het Engels beter beheersen dan uitgever Luitingh-Sijthoff, zullen inmiddels begrepen hebben dat No Body draait om een lijk dat er niet is. En een ontbrekend lijk is vooral lastig in een moordzaak, waar het stoffelijk overschot van het slachtoffer nu eenmaal het belangrijkste bewijsstuk is.

Het lichaam behoort toe aan de al maanden vermiste sexy Robin Penrose, een tweederangs actrice die zich al 'slapend' een flitsende carrière probeerde te verwerven. Ex-atleet Chad Curtis wordt ervan verdacht zijn vriendin te hebben omgebracht, maar verdediger Sean Barret gelooft heilig in de onschuld van zijn cliënt.

Tijdens zijn speurtocht naar (het lichaam van) Robin Penrose en dus de waarheid in deze bizarre zaak, belandt Sean Barret met hulp van zijn morsige privé-detective Craig MacDuff en vriendin annex advocate Carrie Robinson onder andere bij de jetset in Newport Beach en in de donkerste buurten van Los Angeles. Niemand die Barrett ontmoet, is zoals hij of zij pretendeert te zijn. Behalve dan de reusachtige Jamaicaan Shabby St. James, die regelmatig zijn vlijmscherpe machete op niet-reglementaire wijze hanteert en een flinke hoeveelheid slachtoffers maakt.

Eberhardt weet - zowel binnen als buiten de rechtszaal - op bewonderenswaardige wijze de spanning erin te houden en de verrassende ontknoping zal vele lezers van hun slaap beroven. Met humor weet de auteur ook wel raad: een slippende Corvette weten te omschrijven als 'een dansende derwisj van fiberglas' is niet iedereen gegeven. Kortom, Eberhardt is een schrijver die betere titels verdient.

Michael C. Eberhardt - No Body; uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 334 pag.

Geen opmerkingen: