26 april 2007

Heuvel & De Waal - De Rembrandtcode (2006)

Adam te Dageram en zo
(Door Peter Kuijt)

Natuurlijk is De Rembrandtcode geschreven met een knipoog naar de megaseller De Da Vinci Code van Dan Brown. En natuurlijk hopen de schrijvers Dick van den Heuvel en Simon de Waal dat ze net zulke hoge oplagen zullen scoren als hun Amerikaanse collega. Het begin is er in ieder geval: de Nederlandse boekhandel heeft al 4000 exemplaren van de vierde kruisbestuiving van het duo Heuvel & De Waal ingekocht, tegen normaal 2500.

Stond in Dan Browns boek een code centraal die zou wijzen naar degene die de moord op de conservator van het Louvre op zijn geweten had, in de thriller De Rembrandtcode wemelt het ook van vingerwijzingen naar een moordenaar.

Trouwens, de Rembrandtcode bestaat echt, beweert Van den Heuvel in zijn voorwoord. Vorig voorjaar kreeg hij een etsje in handen van Rembrandt van Rijn. Een gebogen man aan een tafel kijkt naar een cirkel van licht, waarin woorden staan geschreven. Hoe onstuimig Van den Heuvel de zoekmachine Google er ook op losliet, hij kon maar niet de betekenis achterhalen van de woorden Adam Te Dageram Algar Algastna. Het werd tijd voor Van den Heuvel & co om hun favoriete speurder, de Amsterdamse apotheker en kriminalist C.J. van Ledden Hulsebosch, in te schakelen.

De speurder wordt geroepen naar een huis aan de Kloveniersburgwal waar de politie een macaber moordtafereel heeft aangetroffen. In een rijk gedecoreerde kamer met een feestelijk gedekte tafel ligt het levenloze lichaam van een oude man met een tulband en daarbovenop een diamanten kroontje. Het gruwelijke plaatje is een exacte kopie van Het feest van Belsassar van Rembrandt. Van Ledden Hulsebosch vindt het originele doek terug in het Rijksmuseum en ziet dat de schilder een aantal Hebreeuwse tekens heeft aangebracht, die een aanwijzing in de moordzaak lijken te bevatten. Om de moord op te lossen, zal Van Ledden Hulsebosch de Rembrandtcode moeten kraken.

Wie in dit Rembrandtjaar niet voldoende heeft aan het boek kan ook nog een door Van den Heuvel uitgestippelde wandeling maken. De route die te vinden is op www.vanleddenhulsebosch.nl voert langs bekende en obscure plekken uit de thriller.

Heuvel & De Waal - De Rembrandtcode. Uitgeverij De Fontein, 256 pag.

Geen opmerkingen: