26 april 2007

John Burdett - Het verleden van Thirst (1996)

Advocaat verslikt zich in trio
(Door Peter Kuijt)

Drie in elkaar grijpende armen sieren de cover van de Nederlandse vertaling van A personal history of Thirst  (Het verleden van Thirst) van John Burdett. Er is geen betere symboliek te bedenken voor het boek van de Britse advocaat John Burdett. Het boek is namelijk allesbehalve 'een ingenieuze legal thriller', zoals de achterflap kirt, maar slechts een te dikke roman over een niet alledaagse driehoeksverhouding.

Burdett, die vooraf benadrukt dat hij gedurende de veertien jaar van zijn 'drukke juridische praktijk geen oneerlijke advocaat of politiebeambte is tegengekomen', beschrijft het leven van advocaat James Knight, die langzaam opklimt tot een alom gerespecteerd jurist. Knight deelt zijn leven en zijn voordeur met de Amerikaanse Daisy Smith, een excentrieke jonge dame die op alle feministische golven meesurft, op z'n tijd een stevig jointje rookt, haar neiging tot kleptomanie somtijds niet kan beheersen en voor de rest heel vaak de liefde bedrijft.

Met James, in eerste instantie. Want op een gegeven moment komt Oliver Thirst in beeld. Oliver werd ooit met succes verdedigd door James tegen aanklacht wegens autodiefstal. Daisy die de wereld wil verbeteren, begint niet bij haarzelf maar bij Oliver en haalt James over de voormalige autodief financieel te ondersteunen. Oliver kan zodoende een universitaire studie volgen en zijn leven beteren. Een ménage à trois van het soort waar ze bij Rondom Tien de eerstkomende jaren nog niet aan toe komen, is het onvermijdelijke gevolg.

Dat kan niet goed gaan, zal de lezer denken en hij/zij krijgt gelijk. Thirst krijgt een kogel door zijn kop en al vrij vroeg wordt Daisy als verdachte gearresteerd. Of ze uiteindelijk ook de gevangenis in draait, laten we hier in het midden.

Slechts een kleine veertig pagina's lang beschrijft Burdett het proces tegen Daisy en dat is jammer, want het is het enige amusante en derhalve verteerbare gedeelte. In het resterende gedeelte verslikt de jurist zich in langdradig weergegeven belevenissen van het trio James-Daisy-Oliver. Kortom, er heeft zich weer een advocaat te veel aan het schrijven van thrillers gezet...

John Burdett - Het verleden van Thirst, uitgeverij BZZTôH, 311 pag.

Geen opmerkingen: