27 april 2007

Michael Robotham - De verdenking (2004)

Psycholoog in doodsnood




(Door Peter Kuijt)

De politici, topsporters en omhooggevallen sterren zoals Geri Halliwell die ooit Michael Robotham (1960) als ghostwriter inhuurden om hun autobiografie te schrijven, hadden geen betere keuze kunnen maken. Want of hun leven nou miserabel of uiterst succesvol is, het werd beschreven met een pen die jaloers maakt. Dat blijkt uit het thrillerdebuut van deze Australische journalist dat onlangs onder zijn eigen naam in Nederlandse vertaling is verschenen. Droge kwinkslagen en hoogspanning, het zijn fenomenen die Robotham vaardig met elkaar weet te verbinden. We mogen ons gelukkig prijzen dat we nu al De verdenking kunnen lezen: de Engelstalige versie ligt pas in het voorjaar in de winkel.

De lezer zal de hoofdpersoon in De verdenking meteen in het eerste hoofdstuk in zijn of haar hart sluiten. De psycholoog Joseph O'Loughlin weet in de ijzige vrieskou een springer in spe van het dak van een ziekenhuis te praten. Balancerend op een dakrand is dat geen sinecure; in de situatie van de psycholoog kan het nog een tandje erger: hij vertoont de eerste verschijnselen van de ziekte van Parkinson. Maar de ziekte doet niet af aan zijn voorliefde voor de moeilijke gevallen, zoals voor die vrouw die brugvrees heeft en met een reddingsboei om haar nek over overspanningen sjouwt.

Met trillende armen en een been dat soms op slot gaat, beweegt O'Loughlin zich moeizaam door dit avontuur, dat macaber begint met de moord op een jonge vrouw die ooit patiënte bij hem was. Gaandeweg bekruipt onze psycholoog het gevoel dat zijn patiënt Bobby, een eenzame verknipte jongen die zijn moeder haat en zichzelf verwondt, wel eens meer van de moord af kan weten.

Wanneer O'Loughlin steeds meer bewijzen voor Bobby's betrokkenheid vergaart, begint het er op te lijken dat hij zijn eigen graf graaft. De politie is er namelijk van overtuigd dat juist de psycholoog vuile handen heeft. En terwijl de psycholoog al trekkebenend en tremors overwinnend de klopjacht op Bobby opent, zit de politie van Londen en omstreken achter O'Loughlin aan. Het levert adembenemende scènes op die geen seconde vervelen. Het moge geen verrassing zijn dat onze held op een gegeven moment in doodsnood komt te verkeren, maar de meesterlijke draai die Robotham vervolgens in de finale maakt, is een bijzondere verrassing.

Coryfeeën die Robotham als spookschrijver willen contracteren voor het optekenen van hun levensverhaal, zullen even geduld moeten betrachten. Hij werkt - gelukkig voor ons, gewone stervelingen - namelijk hard aan zijn tweede psychologische thriller.

Michael Robotham - De verdenking. Vertaling: Marijke Koch en Ineke Lenting. Uitgeverij De Bezige Bij, 426 pag.

Geen opmerkingen: