29 september 2013

Vooral ter vermaak (nieuws, 2013)

BRITSE MISDAADSCHRIJVER ROBERT BARNARD OVERLEDEN

De Britse misdaadauteur Robert Barnard is donderdag 19 september overleden. Hij is 76 jaar geworden, meldt The Guardian. 

Meer nog dan in zijn geboorteland was Barnard in de Verenigde Staten een bekende naam onder liefhebbers van het spannende boek. Hij schreef meer dan veertig misdaadromans en tientallen korte verhalen. 

Barnard was een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het traditionele Britse detectivegenre, de meer 'cosy', kneuterige kant van de misdaadliteratuur. En daar schaamde hij zich niet voor. Barnard vond dat het vermaken van de lezer de voornaamste taak van de misdaadschrijver was. Zijn streven was dan ook het evenaren van zijn landgenote Agatha Christie, over wie hij in 1980 de studie 'A Talent to Deceive' publiceerde. Haar werk, beweerde hij, heeft 'meer puur plezier gebracht dan van welke andere schrijver in deze eeuw'. 

Barnard werd op 23 november 1936 geboren in Brightlingsea, Essex. In 1961 vertrok hij naar Australië om te doceren aan de University of New England in Armidale, New South Wales. Tijdens de zes jaar die hij in dat land doorbracht, leerde hij zijn latere vrouw Louise kennen. Met haar is hij nagenoeg een halve eeuw getrouwd geweest. In Australië begon hij ook te werken aan zijn eerste misdaadroman, 'Death of an Old Goat', die uiteindelijk in 1974 verscheen. Maar toen was hij al naar Noorwegen verkast, waar hij Engelse literatuur doceerde aan de universiteit van Tromsø, gelegen in de Poolcirkel. Zijn ervaringen op deze locatie gebruikte hij als achtergrond voor zijn thriller 'Death in a Cold Climate' uit 1980.    

In tegenstelling tot andere collega's, zoals Reginald Hill en Peter Lovesey, mocht Barnard niet het genoegen smaken dat van zijn werk tv-series werden gemaakt. Evenmin werden zijn boeken enorme bestsellers. In zijn eigen land waren zijn misdaadromans gedurende vele jaren slechts als Amerikaanse import verkrijgbaar. Dat hij geen grote bekendheid genoot, was volgens kenners te wijten aan het feit dat Barnard geen sterke held als vast personage in zijn boeken had gecreëerd. Hij hield van experimenteren met diverse karakters, waaronder de politiemensen Perry Trethowan en Charlie Peace. Barnard had zelfs, onder het pseudoniem Bernard Bastable, in diverse historische thrillers Wolfgang Amadeus Mozart als speurder laten fungeren. Barnard schepte er een genoegen in om in zijn boeken de kerk, tv-soaps, de politiek en parlementariërs op satirische wijze op de hak te nemen. 

In 2003 ontving Barnard de Crime Writers' Diamond Dagger voor zijn langdurige bijdrage aan het thrillergenre. Zijn laatste boek, 'A Charitable Body', kwam in 2012 in de VS uit. Nadat bij Barnard dementie was vastgesteld, werd hij begin dit jaar opgenomen in een verpleeghuis in Leeds. 

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: