29 april 2007

Perri O'Shaughnessy - Vermoorde onschuld (1997)

Babbelen met Pamela en Mary
(Door Peter Kuijt)

Vraag: Wat krijg je als je Pamela en Mary kruist? Antwoord: Perri. Zo moet de gedachtegang bij de twee zussen Pamela en Mary O'Shaughnessy zich ongeveer hebben voltrokken, toen ze zochten naar een pseudoniem, dat ze aan hun thrillerdebuut Vermoorde onschuld konden verbinden. De achternaam hielden de in Noord-Californië wonende schrijfsters voor het gemak aan, wellicht om hun familie in eventuele roem te laten meedelen.

In Vermoorde onschuld verhalen Pamela en Mary over de wederwaardigheden van de jonge serveerster Misty Patterson. Wanneer zij midden in de nacht thuiskomt van haar werk in de niet meest frisse goktent, wordt zij voor de zoveelste keer in elkaar geramd door haar jaloerse wederhelft Anthony. Maar deze keer geeft ze een hengst terug met een ijsbeerbeeldje. Anthony wordt de volgende dag teruggevonden op de bodem van een meer. In morsdode toestand.

Als hoofdverdachte in de moordzaak wordt Misty terzijde gestaan door de in strafzaken nog groene advocate Nina Reilly. De juriste is kort daarvoor weggesaneerd door haar advocatenkantoor en verlaten door haar echtgenoot, nadat hij zijn wederhelft had aangetroffen in een ongemakkelijke houding met de loodgieter - en dan nog niet eens in de nabijheid van het gootsteenkastje.

Na de introductie van de belangrijkste personages verliezen de zusjes O'Shaughnessy zich in eindeloos, belabberd opgeschreven gebabbel. Het onderzoek van Nina naar de ware schuldige in deze moordzaak sleept zich eindeloos voort, de behandeling in de rechtszaal kent een lengte, waarbij het proces tegen O.J. Simpson nog een vluggertje lijkt. Van de ontknoping voor het hekje van rechter Milne raken we evenmin opgewonden.

Vermoorde onschuld'heeft 'de vaart van John Grisham en de plot van Patricia Cornwell', brult de achterflap. Dieper kun je de aartsvader van de legal thriller en de geestelijk moeder van de speurende patholoog-anatoom Kay Scarpetta niet beledigen!

Perri O'Shaughnessy - Vermoorde onschuld, uitgeverij BZZTôH, 350 pag.

Geen opmerkingen: