12 juli 2020

Max van Olden - Het zwarte dossier (2020)

Moordopdracht als dichtbundel 




(Door Hans Knegtmans)


Het zwarte dossier is de derde thriller van jurist Max van Olden. Ook zijn nieuwe roman maakt duidelijk dat hij tot de Nederlandse top mag worden gerekend. Hoofdpersoon Riemke Pennings zit in de hoek waar de klappen vallen. Ondanks haar gedegen opleiding (belastingrecht) heeft haar carrière nog geen hoge vlucht genomen. Dat is deels haar eigen fout geweest. Zo jong als ze is, heeft ze enorme schulden opgebouwd, onder meer doordat haar ex-man zakelijk gezien een non-valeur was. Getrouwd in gemeenschap van goederen, dus dan weet je het wel.


Nu gaat het iets beter: door een gelukkige speling van het lot heeft ze zelfs een baan bemachtigd bij een chic kantoor aan de Amsterdamse Zuidas. Maar ook daar gaat het niet van een leien dakje. Door een paar blunders trekt haar werkgever haar geschiktheid in twijfel, waardoor haar huidige opdracht cruciaal zal zijn voor haar toekomst in de juristerij. En dat terwijl zij in haar eentje haar vijfjarige zoontje Nils moet opvoeden.

Haar taak is nogal vergezocht, en je moet goed lezen om door de bomen het bos te blijven zien. Versimpeld komt het hierop neer: Riemkes klant, een zekere Tervoort, heeft ontdekt dat een vroegere maat van hem over gecodeerde informatie beschikt die voor insiders onmiskenbare moordinstructies bevat. Ook Tervoort lijkt deel uit te maken van de beoogde slachtoffers.

De gecodeerde tekst is vermomd als, schrik niet, een dichtbundel. Die gedichten kunnen Tervoort gestolen worden, maar de moordinstructies zijn andere kost. Een praktisch probleem is dat de gelegenheidsdichter - de gepatenteerde crimineel Novak Petrović - op dit moment een celstraf uitzit. Hoe kan hij van nut zijn bij het vinden van het document?

Van huis uit beschikt de auteur over een heldere stijl en voorbeeldig taalgevoel. Soms zou je willen dat hij wat gas terugnam. Tot ver in het verhaal duiken nieuwe personages op, die alleen maar het geheugen belasten. Omgekeerd zouden andere romanfiguren gebaat zijn bij een wat diepgaandere behandeling. Riemkes belangrijkste rivaal op het kantoor is Margot, die fungeert als haar dagelijks begeleider. Over hun interactie valt vast wel meer te vertellen dan wat Van Olden prijsgeeft.

Max van Olden - Het zwarte dossier. Uitgeverij Ambo|Anthos, 284 pag.

Deze recensie, met toestemming van de auteur overgenomen, verscheen eerder in Het Parool.

Geen opmerkingen: