24 juli 2020

Explosieve lading (nieuws, 2020)

Robert Harris kiest Nederlands decor voor zijn nieuwe thriller  



Robert Harris, de Engelse bestsellerauteur van historische (oorlogs)thrillers, heeft voor zijn nieuwe thriller V2 een Nederlandse setting gekozen: Scheveningen en Den Haag. Het boek verschijnt op 13 oktober bij uitgeverij Cargo.

Voor het opsnuiven van couleur locale ging Robert Harris te rade bij schrijvers ter plaatse. Hij benaderde Tomas Ross, ook een auteur bij Cargo. 'Ik heb even met hem gepraat, maar ik had er geen tijd voor.' Ross verwees zijn Britse collega naar Gouden Strop-winnaar Roel Janssen, ook een Hagenaar (of Hagenees, zo u wilt). Die heeft de schrijver geïnformeerd over de bunkers in het duingebied en de lanceerinrichtingen voor het 'Vergeltungswaffen'.

Het verhaal speelt zich af in 1944. Vanuit de bossen bij Scheveningen vuren de Duitsers in een laatste wanhoopsoffensief dodelijke V2-raketten af op Londen. Deze bombardementen op Londen eisen vreselijk veel slachtoffers. De Engelse regering besluit om een groep jonge vrouwen naar Vlaanderen te sturen om te achterhalen waarvandaan honderden raketten worden afgevuurd. Kay Caton Walsh is een officier van de WAAF en zal met gevaar voor eigen leven in de Duitse linies moeten infiltreren

Aan het einde van de oorlog geloofde Adolf Hitler nog stellig in een overwinning door middel
van zijn nieuwste V2-raketten. Deze konden een explosieve lading van meer dan 1000 kilo met drie keer de snelheid van het geluid vervoeren. De nieuwe raket had ook een enorm bereik, zelfs genoeg om vanuit de bossen van Den Haag de Engelse hoofdstad te bereiken.

In november 1944 wordt de Duitse wetenschapper Rudi Graf naar de Hollandse kust gestuurd. Graf werkte ooit samen met Werner von Braun aan een ruimteraket, maar is inmiddels het brein achter de onvoorspelbare en dodelijke V2. Zijn afkeer van de oorlog zorgt er echter voor dat hij in Scheveningen al snel verdacht wordt van sabotage.

Robert Harris is auteur van bestsellers als Pompeii, De Cicero-trilogie, Conclaaf, en De tweede slaap. In o.a. Vaderland, München 1934 en Archangel speelde de Tweede Wereldoorlog ook al een grote rol. De films The Ghost Writer en J'accuse zijn verfilmingen van zijn boeken Geest en De officier. Dit laatste boek werd door Vrij Nederland verkozen tot Thriller van het Jaar en was Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door. Robert Harris woont en werkt net buiten Londen.

Geen opmerkingen: