11 januari 2020

Zonder opgaaf van redenen (nieuws, 2020)

Lebowski dumpt 'true crime'-auteurs


Uitgeverij Lebowski, die meer dan behoorlijk scoorde met bijvoorbeeld Judas van Astrid Holleeder, stopt met het op de markt brengen van true crime. Uitgever Oscar van Gelderen bevestigt dat tegenover Het Parool, maar wilde verder niet op de kwestie ingaan.

Victor Olling en Martijn Haas, schrijvers van De kouwe ouwe, over crimineel Stanley Hillis, hadden de afgelopen week een afspraak bij Lebowski, onderdeel van het uitgeefconcern Overamstel, om een manuscript te overleggen. Maar daar werd ze zonder opgaaf van redenen verteld dat het niet zou worden uitgegeven. Ook andere misdaadauteurs hebben te horen gekregen dat hun nieuwe werk niet meer bij Lebowski zal verschijnen.

Met true crime scoorde Lebowski de afgelopen jaren bovengemiddeld. Astrid Holleeder, de zus van..., was met drie boeken de melkkoe van de uitgeverij. Haar boek Judas, over broer Willem, was het bestverkochte Nederlandse boek van de laatste jaren.

De zaken gingen zo goed op het true crime-terrein dat Lebowski in 2017 een samenwerkingsverband aanging met William Morris Entertainment, een van de grootste agentschappen ter wereld. Alle Nederlandse crime, true crime en de wat meer realistische sciencefiction (‘grounded SF’, aldus de uitgever) die door Lebowski op de markt wordt gebracht, zou exclusief door WME worden vertegenwoordigd op het gebied van buitenlandse boek- en filmrechten, en televisieseries.
Waarom Lebowski geen true crime meer doet, is een raadsel. In november 2019 zag Lebowski al onverwacht af van de publicatie van de memoires van Jan Boellaard, een van de Heineken-ontvoerders. Misdaadauteur John van den Heuvel vertrok bij de uitgeverij.

Bron: Het Parool, De Spanningsblog


Geen opmerkingen: