12 januari 2020

Engagement (nieuws, 2020)

John le Carré geeft prijzengeld weg 



De Britse thrillerauteur John le Carré heeft de Olof Palme-prijs gewonnen voor 'een uitstekende prestatie' in de geest van de vermoorde Zweedse premier. De schrijver, die sporadisch prijzen accepteert, heeft besloten het prijzengeld (100.000 dollar) te schenken aan Artsen Zonder Grenzen. 

Olof Palme in 1974
De Olof Palme-prijs is in het verleden gewonnen door onder anderen klokkenluider Daniel Ellsberg die openbaarde dat de Amerikaanse bevolking was voorgelogen over de Vietnamoorlog. Met de prijs wil de organisatie prestaties belonen op het gebied van antiracisme, mensenrechten, vrede en veiligheid.

De organisatie prijst John le Carré voor het engagement en de humanistische opinievorming die hij in zijn boeken gestalte geeft. 'De schrijver heeft oog voor de vrijheid van het individue en de fundamentele vraagstukken van de mensheid.' Zo moedigt Le Carré zijn lezers constant aan om de 'cynische machtsspelletjes van de supermachten te bediscussiëren'.  Ook heeft hij oog voor 'het onverantwoordelijke handelen van corrupte politici, de groei van de criminaliteit, de spanningen in het Midden-Oosten en de alarmerende opkomst van het fascisme en vreemdelingenhaat in Europa en de VS'.

Le Carré zei in een reactie dat hij het geldbedrag zal doneren aan Artsen Zonder Grenzen. De schrijver heeft niet veel op met eerbetonen en competities. Toen hij in 2011 was genomineerd voor de Man Booker Prize, verzocht hij de organisatie zijn naam te schrappen. Hij zei dat, hoewel hij 'enorm gevleid' was, hij niet mee wilde doen aan competities voor literaire prijzen.

Slechts weinig schrijvers hebben de Olof Palme-prijs gewonnen. Toneelschrijver en dissident Václav Havel won hem in 1989, de Deense schrijver Carsten Jensen volgde in 2009 en Roberto Saviano, de Italiaanse journalist en schrijver van Gomorrah, kreeg de prijs in 2011.

Geen opmerkingen: