20 januari 2020

Originele insteek (nieuws, 2020)

Afrekenen met de dameskapper



Van het schrijversduo Kallenberg & Van Hove kan niet gezegd worden dat ze de markt overspoelen met hun thrillers. In 2013 debuteerde het koppel met B.B., vijf jaar later volgde de misdaadroman Penitenza en nu is er de derde coproductie, De orde.


Het derde boek van schrijversduo Karin Kallenberg en Dimitri van Hove wordt gepresenteerd als een psychologische thriller. 'In onze misdaadroman Penitenza staat de misdaad centraal. In De orde draait het voornamelijk om de psychologische ontwikkeling van de hoofdpersonages en hun beweegredenen om tot die misdaad te komen', legt Kallenberg uit in een persbericht van hun uitgeverij Ellessy Crime.

'Tot mijn jolijt zit er een psychopaat in', vult Van Hove aan.

Hoewel sektes en hun griezelige leiders een veelvoorkomend thema in thrillers zijn, hoeven lezers van De orde niet te vrezen voor clichés, zeggen de twee. 'Eerlijk gezegd ben ik niet zo thuis in het subgenre van de sektethrillers. En volgens mij zorgt dat automatisch voor een originele insteek: als je niet eens wéét wat de clichés zijn, vermijd je als vanzelf dat je erin trapt en, belangrijker, doe je geen enkele moeite om gekunsteld om die clichés heen te dansen', aldus Van Hove.

'Als je het niet leuk vindt om voorspelbare boeken en hun platgetreden paden te lezen, ga je ze ook niet schrijven. Daarom zijn de hoofdpersonages, het geloof van de sekte en verschillende andere aspecten heel verrassend', gooit Kallenberg er ter promotie nog eens tegenaan.

Het beroep van een van de hoofdpersonen is in ieder geval vrij verrassend, zeker voor een thriller. Jeroen is dameskapper. 'Allemaal Dimitri's schuld', zegt Kallenberg. Van Hove: 'Het idee om er een dameskapper van te maken heeft verscheidene oorzaken. Ten eerste had ik een autobiografisch motief: ik heb van dichtbij een kleptomane kapster meegemaakt, die stal uit tassen van klanten en uit het kasregister. Het enige wat we veranderd hebben, is het geslacht van deze dievegge en de beweegredenen. Ten tweede is het, los van deze kleine literaire afrekening, nog echt een beroep waar geld gemakkelijk en onopgemerkt achterover te drukken is. We hadden van Jeroen ook een babysitter kunnen maken, maar ik wilde ook dat hij zich zou voordoen als homo om het vertrouwen van zijn vrouwelijke collega's te winnen, dus welke setting combineert al deze factoren? Precies.'

Voor wie helemaal onbekend is met het schrijversduo: Dimitri Van Hove (1977) studeerde informatica en grafische vormgeving. Naast zijn illustratiewerk publiceerde hij korte verhalen in een aantal Vlaamse en Nederlandse literaire tijdschriften, waaronder Holland SF, Wonderwaan en Lava. Dimitri woont samen met zijn ingebeelde vriendin in Brugge.

Karin Kallenberg is geboren en getogen in Amsterdam, waar ze de lerarenopleiding Nederlands (VLVU) volgde. Karin is getrouwd en heeft twee kinderen. Van Hove en Kallenberg leerden elkaar kennen op een schrijverssite.

Geen opmerkingen: