06 januari 2020

Op de kermis (nieuws, 2020)


De Cock steekt Perry Mason de loef af 
 



Bij uitgeverij De Fontein verschijnt dinsdag 7 januari De Cock en kermis in de hel. Het is deel 86 in de Baantjer-reeks. Volgens de uitgeverij is een record gevestigd: de langstlopende detectiveserie (in print) ter wereld.

En de uitgeverij is vrij zeker van haar zaak, laat marketingcoördinator Tina van Vliet weten. 'We zijn zelf op onderzoek uitgegaan. Mijn collega Claudia van der Werf, acquirerend redacteur Spanning, is uit gaan zoeken welke detectives er zijn met dezelfde hoofdpersoon en ontdekte dat de langstlopende boekenserie met 85 delen was over Perry Mason, van Erle Stanley Gardner.'

Detective De Cock is daarmee dus bij deel 86 langer hoofdpersoon in een boekenserie dan ieder ander karakter. Van Vliet: 'We hebben onze bevindingen doorgestuurd naar Guinness World Records en zij hebben ook geen boekenserie gevonden met meer delen.' Of de organisatie dit heuglijke feit zal opnemen in haar fameuze Book of Records of vermelden op haar website, is niet bekend.

Overigens mogen wij er van De Spanningsblog hier graag een kanttekening bij maken. Advocaat en auteur Erle Stanley Gardner schreef tussen 1933 en 1973 die boekenserie over Perry Mason wel in zijn eentje - en verkocht er wereldwijd 300 miljoen exemplaren van. Appie Baantjer (1923-2010), de geestelijk vader van rechercheur Jurriaan 'Jurre' de Cock, verkondigde ooit in een interview dat hij zou door gaan met schrijven 'totdat God zijn geest zou verduisteren'. Hij stopte twee jaar voor zijn dood met nummer 70, De Cock en de dood in gebed.

De volgende zestien in de Baantjer-reeks staan op naam van schrijver Peter Römer, tevens onvermoeibaar voorzitter van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs. Van zijn hand is dus ook De Cock en kermis in de hel. Een goed getroffen titel want in de detective staan twee rivaliserende leden van een kermisfamilie centraal.

De twee staan allebei weer met hun attractie op een Amsterdamse kermis. Dat is tegen de afspraak in, en de oude familievete laait dan ook meteen op.

De Cock raakt erbij betrokken als er een dode wordt aangetroffen op het kermisterrein. Vermoord, en bij zijn lichaam ligt een tarotkaart. Al snel blijkt een karretje van het reuzenrad onklaar te zijn gemaakt, met nét geen dodelijk gevolg. In het gesaboteerde karretje wordt ook een tarotkaart gevonden...

De Cock duikt in het familieverleden en ontdekt dat achter de vrolijke façade van de kermis een tragedie schuilgaat die roept om wraak. Hij moet de moordenaars ontmaskeren voordat er meer slachtoffers vallen.

Nadat 'De Cock'-reeks werd voortgezet met vijf door hem geschreven delen naar de scenario's van de tv-serie Baantjer, vervolgde Römer de reeks met nieuw geschreven boeken. Hij schrijft in de geest van Appie Baantjer. Zijn 'De Cock'jes' worden volgens de uitgeverij geprezen om de authentieke verhaallijnen en dialogen.

Klik hier voor een fragment uit het boek.

Geen opmerkingen: