03 januari 2020

Hard werken (nieuws, 2020)

Britse detectiveschrijfster M.C. Beaton overleden



De Britse schrijfster M.C. Beaton, pseudoniem van Marion Chesney Gibbons, is maandag 30 december na een kort ziekbed overleden. De auteur, bekend van de detectiveseries rond speurders Agatha Raisin en Hamish Macbeth, werd 83 jaar.

Beaton ging ook wel door het leven als de 'queen of cosy crime'. Wereldwijd verkocht ze meer dan 21 miljoen exemplaren van haar boeken. Ze werd ook regelmatig uitgeroepen tot de auteur van wie de boeken het meest werden geleend uit de bibliotheek.

Maar de schrijfster, geboren in Glasgow, was niet zo te spreken over het predicaat 'cosy' ('gezellig'). 'Het is neerbuigend en impliceert dat mijn boeken, die gemakkelijk te lezen zijn, ook gemakkelijk te schrijven zijn', zei ze in een interview met de website Crime Hub. 'Niemand noemt Agatha Christie trouwens 'cosy'. Het is juist hard werken om zinnen te schrijven die helder en uitgebalanceerd zijn. Als je geen Glasgow kiss (een forse kopstoot, red.) wilt, dan hou je die mening over 'cosy crime' maar voor jezelf en stop hem in een plek waar de zon niet schijnt.'

Beaton begon als boekverkoopster, ging de journalistiek in en werkte als toneelrecensent voor de Scottish Daily Mail en vervolgens als verslaggeefster voor de Daily Express. Na de geboorte van haar zoon verhuisde ze met haar man Harry Scott Gibbons naar de Verenigde Staten. Daar begon ze met het schrijven van romantische fictie. In de reeks Regency Romances verschenen zo'n honderd boeken.

De schrijfster zette vervolgens - onder het pseudoniem M.C. Beaton - de detectivereeks op rond Hamish Macbeth, een goedlachse maar weinig ambitieuze politieman uit de Schotse Hooglanden. De eerste detective verscheen in 1985. Daarna kwamen de boeken rond Agatha Raisin, een succesvolle pr-specialist die besluit haar leven om te gooien en zich terug te trekken op het platteland in de Cotswolds. Daar ontpopt ze zich als een detective die in staat is om moorden op te lossen.

Vorig jaar had ze meer dan 160 romans op haar naam staan. Beaton zei toen dat ze Agatha Raisin of Hamish Macbeth nog lang niet beu was. 'Maar als de lezers genoeg van ze hebben, zal ik ze zo pijnloos mogelijk om zeep helpen.'

Bron: The Guardian, foto: uitgeverij Little Brown

Geen opmerkingen: