14 augustus 2019

Gesignaleerd 470 (nieuws, 2019)

Geir Tangen - Hartenbreker Bij uitgeverij The House of Books verschijnt half augustus Hartenbreker van Geir Tangen. Het is de tweede thriller van deze Noorse schrijver. De uitgeverij noemt het boek 'een ode aan de Scandinavische thriller'. 

Als we de uitgever moeten geloven is Geir Tangen 'met meer dan 170.000 lezers' de populairste crimeblogger van Noorwegen. Maar dit respectabele aantal volgers zit al twee jaar te wachten op een update op Tangens blog. Zijn laatste nieuws is dat hij op 26 mei 2017 zijn tweede thriller presenteert op het Crime Fest in het Noorse Haugesund.

Uit ervaring weten we dat het soms niet meevalt om een thrillersite jarenlang up to date te houden. We vermoeden dan ook Tangen te druk bezig is met schrijven en promoten van zijn werk om ook nog tijd te hebben voor zijn blog. En een succesvolle schrijver is hij. Het meesterwerk is zijn thrillerdebuut, dat hij begin 2016 in eigen beheer uitgaf. Maar al na een maand werd het opgepikt door Gyldendal, een van de meest prestigieuze uitgevers van Noorwegen, en sindsdien maakt hij ook internationaal faam. De buitenlandse rechten zijn aan 15 landen verkocht.

Hartenbreker begint als op een ochtend journalist Viljar Ravn Gudmundsson wordt gebeld door zijn 17-jarige zoon Alexander; na een feestje is hij wakker geworden met het meisje van zijn dromen naast zich. Dood.

Als bewijzen ook zijn kant op wijzen, raakt hij in paniek en slaat op de vlucht. Lotte Skeisvoll, inmiddels bevriend met Viljar, komt in haar pogingen Alexanders onschuld te bewijzen alleen maar dichter bij de conclusie dat hij inderdaad de dader is. Viljar heeft moeite het laatste te geloven, maar het lijkt erop dat zijn zoon een dubbelleven leidt.

Tot een andere jongen die op het feest was wordt vermoord...

Geir Tangen werd op 15 januari 1970 geboren in het kleine dorpje Øystese, in 'de tuin van Noorwegen'. Op zijn website schrijft Tangen dat zijn vader hem sprookjes en griezelverhalen over zijn dorp vertelde. Zijn vader liet hem ook kennis maken met de wereld van het boek, hij spoorde zoonlief doorlopend aan om te gaan lezen en schrijven.

Tangen is getrouwd met een andere schrijver Agnes Lovise Matre (1966). De twee schrijven voor verschillende kranten, websites en magazines. In de zomer van 2016 besloten Tangen en Matre te stoppen met hun werk als onderwijzer en zich volledig op het schrijven te richten. Matre heeft inmiddels drie romans gepubliceerd.

Geen opmerkingen: