19 augustus 2019

In Baskenland (nieuws, 2019)


De witte stad is een toeristische trekpleister




Eva García Sáenz de Urturi wordt op handen gedragen in haar geboorteplaats Vitoria. De Spaanse schrijfster zorgde met haar thrillerdrieluik over de witte stad voor een toestroom van toeristenén 'dinero'. In november verschijnt het tweede deel De riten van het water bij uitgeverij A.W. Bruna.

De burgemeester van Vitoria-Gasteiz loopt weg met haar, liet Eva García Sáenz de Urturi weten in een recent interview met Het Parool. Sinds het succes van de trilogie die ze liet afspelen in haar geboortestad, de hoofdstad van Baskenland en de Spaanse provincie Álava, zijn de bezoekersaantallen verdubbeld.

De trilogie doet het bijzonder goed. In 2016 verscheen het eerste deel, dat pas dit jaar in het Nederlands werd vertaald als De stilte van de witte stad. Wereldwijd zijn er al meer dan een miljoen exemplaren van het drieluik verkocht. De geboorteplaats van de auteur buit het succes enthousiast uit: er zijn literaire routes, hardlooproutes in het voetspoor van de hoofdpersonen en restaurants promoten maar wat graag de gerechten die ook in het boek worden genuttigd. En in samenwerking met Netflix komt spoedig de verfilming van het boek op het scherm.

In De riten van het water krijgt inspecteur en profiler Unai López de Ayala het vreselijke nieuws dat zijn ex-vriendin, Ana Belén Liaño, vermoord is aangetroffen. Ze was zwanger en is op een 2600 jaar oude, rituele manier gedood.

Unai moet tegelijkertijd een moordenaar zien te stoppen die de Riten van het Water imiteert op historische plekken in Baskenland en Cantabrië – en van wie alle slachtoffers zwanger blijken te zijn.

Commissaris Alba Díaz de Salvatierra is zwanger, maar haar stilzwijgen brengt haar in gevaar. Als Unai de vader is, zoals wel wordt beweerd, zal ook Alba zich binnenkort bevinden op een lijst van vrouwen die bedreigd worden door de Riten van het Water...

Eva García Sáenz de Urturi (1972) werd geboren in Vitoria en woont sinds haar vijftiende in Alicante, waar ze aan de universiteit werkt. Haar eerste boek, dat ze in eigen beheer uitgaf, werd een grote bestseller. In maart 2020 verschijnt het laatste deel van de trilogie, De heren van de tijd.

Geen opmerkingen: