12 augustus 2019

Diplomatieke storm (nieuws, 2019)Israëlische oud-spion gaat los met thriller over vermissingen in Parijs 

Het is een publiek geheim dat journalist en schrijver Dov Alfon in een vorig leven betrokken was bij een Israëlische verrassingsaanval in 1981 op een kernreactor in Irak. Maar hij houdt zijn lippen stijf op elkaar als gevraagd naar andere operaties die hij als spion uitvoerde. Wellicht licht hij toch een tipje van de sluier op in zijn thriller Unit 8200 die op 19 september door uitgeverij Cargo op de markt wordt gebracht. 

Unit 8200 verwijst naar de gelijknamige geheime dienst van het Israëlische leger. De organisatie, in het Hebreeuws Shmoneh-Matayim genaamd, wordt volgens de website The Times of Israel door analytici beschouwd als een van de meest geavanceerde spionagediensten ter wereld. In een interview met de website zei Dov Alfon dat Unit 8200 zich bezighoudt met 'existentiële bedreigingen voor Israël'. Hij noemde als voorbeeld nucleaire deals met Iran en ander mogelijke veiligheidskwesties met Syrië, Irak en Pakistan.

Het eerste hoofdstuk van de thriller is dertig jaar geleden geschreven, aldus Alfon, direct na zijn militaire dienst toen hij net 28 jaar was. 'Ik heb de tekst toen terzijde gelegd, maar de notitieblokken waarin ik het verhaal schreef zijn in al die jaren altijd met me meegereisd over de diverse continenten waar ik werkzaam was.' Pas enkele jaren geleden pakte hij de tekst weer op. Alfon benadrukt dat de plot, de karakters en de beschrijving van diverse locaties voortkomen uit zijn eigen ervaringen. Het boek was in Israël een groot succes, drie jaar geleden kwam het in Frankrijk uit en begin dit jaar verscheen de Engelstalige versie.

Het verhaal begint als een Israëlische zakenman spoorloos verdwijnt na aankomst op vliegveld Charles de Gaulle in Parijs. In het vliegtuig zat ook kolonel Zeev Abadi, het nieuwe hoofd van de Israëlische spionagedienst Unit 8200. Even later wordt een tweede jonge Israëlische man ontvoerd; ook deze man zat in hetzelfde vliegtuig.

Commissaire Léger van de Parijse politie gelooft niet in toeval, en midden in een ontluikende diplomatieke storm probeert hij grip te krijgen op de meest opzienbarende zaak van zijn carrière. Wat heeft Zeev Abadi met de verdwijning van de twee mannen te maken?

Ook in Israël verdenkt men de nieuwe chef van Unit 8200. Alleen zijn assistent, Oriana Talmor, durft hem nog te steunen en zij gaat op zoek naar antwoorden. Wie zijn de twee ontvoerde mannen en waarom vlogen ze naar Frankrijk? Dan wordt er een undercover commandoteam van de Chinese geheime dienst in Parijs gesignaleerd. De klok is gezet, de jacht is begonnen.

Dov Alfon werd geboren in het Tunesische Sousse, groeide op in Parijs en Tel Aviv en werkte als spion en inlichtingenofficier bij Unit 8200. Hij was vervolgens hoofdredacteur van Haaretz, de belangrijkste krant van Israël en directeur van uitgeverij Kinneret. Dov Alfon is getrouwd met een Nederlandse vrouw en woont tegenwoordig in Parijs.

Geen opmerkingen: