26 augustus 2019

Bowlen met dwergen (nieuws, 2019)

De comeback van Jeff MeeksZeg je Lee Child, dan denk je meteen aan Jack Reacher. Zeg je Peter de Zwaan, dan denkt de doorsnee thrillerlezer meteen aan, eh... Bij de echte liefhebber van spannende boeken en vooral die van Hollandse bodemthrillerfan stijgt de bloeddruk subiet bij het horen van de naam van deze Gouden Stropwinnaar. Want wellicht zit er een nieuw avontuur van Jeff Meeks in het vat. En verrek, dat is zo!Bij uitgeverij Ellessy Crime verschijnt in september Lenny The Giant, de langverwachte nieuwe thriller van Peter de Zwaan. Het is dan zes jaar na de publicatie van De loverman, die de schrijver door zijn eigen uitgeverij Zwarte Zwaan op de markt liet brengen. Kort daarvoor was De Zwaan bij uitgeverij Cargo vertrokken, omdat die naar zijn zeggen een wat meer op de commercie gerichte thriller over de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur verlangde.

De meest recente thriller met Jeff Meeks in de hoofdrol, Voortvluchtig, verscheen al weer een kleine tien jaar geleden. Voor wie deze bijna twee meter lange antiheld niet kent, volgt hier in het kort zijn signalement: Meeks is een einzelgänger, altijd op de vlucht voor de beschaving. Alleen al van het denken aan getrouwd zijn en thuiskomen waar ook al iemand anders thuis is, begint hij te rillen.

‘Het was mijn eerste klus als lijfwacht en we haalden de voordeur. Toen zag ik iets. Ik nam een sprong, mijn schouder ving de kogel en ik was een held.’  (citaat uit Lenny The Giant)

Jeff Meeks is een eenling die na een mislukte overval op een casino in Denver door de politie wordt gezocht en door het land zwerft. In New Orleans huurt hij een mobil home in een trailerpark en het liefst zou hij daar zijn dagen doorbrengen, zittend op de veranda samen met Levy Beaurevoir en een krat bier.

Levy is 1.90 meter lang en weegt ruim 130 kilo. Hij is getrouwd met een vrouw van 1.17 meter. Als Little Levy en Lenny the Giant doen ze mee aan wedstrijden dwergbowlen, de Louisianavariant van dwergwerpen.

Levy gooit Lenny over een baan met kegels en Meeks zorgt er voor dat de toeschouwers met hun vingers van de menselijke bal afblijven. Door het neerschieten van Meeks wordt de gang van zaken verstoord en het wordt erger als vier mannen, gewapend met honkbalknuppels, een waarschuwing komen geven: bemoei je nergens mee.

Jeff Meeks heeft geen idee waar hij zich niet mee mag bemoeien. Hij wordt nieuwsgierig als de vraag rijst op wie de schutter eigenlijk mikte, op zijn opdrachtgever vastgoedmakelaar Davison, of op hem. Dezelfde vraag wordt gesteld door Mavis Davids, de secretaresse van Davison, die hogerop wil in een stad waarin carrière maken voor een zwarte vrouw niet eenvoudig is.

Meeks en Davids raken, onafhankelijk van elkaar, steeds dieper betrokken bij intriges en machinaties in de wereld van vastgoed en clandestiene wedstrijden in New Orleans en Honolulu. De schrijver licht het bijzondere tijdverdrijf toe: 'Dwergwerpen is inderdaad omstreden en al jaren verboden in de EU; in het boek komt dat aan de orde. Het bestaat nog wel. In een van de eerste scènes van de film The Wolf of Wall Street van Martin Scorsese zie je dolgedraaide effectenmakelaars kijken naar dwergwerpen. Dwergbowlen is een variant die in Australië werd (misschien wordt) beoefend. Ik hoorde erover in New Orleans en dacht meteen: dit ga ik gebruiken. Ik kreeg helaas geen kans een wedstrijd bij te wonen.'

Peter de Zwaan (Meppel, 1944) schreef meer dan honderd columns voor De Spanningsblog en ruim twintig misdaadromans. Hij kreeg twaalf keer een nominatie voor een boekenprijs en won in 2000 De Gouden Strop met Het Alibibureau.

1 opmerking:

monic27 zei

Bowlen met dwergen....Ik moest lachen en meteen aan een slecht sbs6 programma denken.