13 augustus 2019

Driehonderd boeken per jaar (nieuws, 2019)

Lee Child genoemd als jurylid van The Booker Prize Literaire auteurs die zitting nemen in de jury van een thrillerprijs: het is niet ongewoon. Maar andersom komt minder vaak voor. Toch zou het volgend jaar weer kunnen gaan gebeuren. De Britse thrillerauteur Lee Child is genoemd als jurylid van de prestigieuze Booker Prize.

Lee Child, die in New York en Wyoming woont, heeft een uitnodiging ontvangen om deel uit te maken van de jury. Dat zegt althans Andy Martin, die een boek heeft geschreven met en over de bestsellerauteur, getiteld With Child: Lee Child and the Readers of Jack Reacher.

Martin verklaarde in de Sunday Times: 'Lee is door de Booker Prize-organisatie gevraagd jurylid te worden. Hij heeft gezegd dat hij dat graag wil doen zolang hij het meeste jurywerk kan doen vanuit zijn huizen in de VS.'


Het jurylidmaatschap van Child moet nog bevestigd worden door de organisatie van de literaire prijs. Volgens Martin is Child, die ruim dertien miljoen boeken heeft verkocht, als jurylid een 'natuurtalent'. 'Lee leest zo'n driehonderd boeken per jaar', aldus Martin tegenover The Bookseller. 'Hoewel hij een commercieel auteur is, heeft hij ook een intellectuele, geleerde kant. Zoals hij zelf zegt: hij is honderd procent commercieel en honderd procent kunst.'

De organisatie van de Booker Prize wil niet op het eventuele jurylidmaatschap van Lee Child reageren. Verwacht wordt dat de namen van de juryleden voor de editie van 2020 pas in december worden vrijgegeven. De shortlist voor de prijs van editie 2019 wordt op 3 september bekendgemaakt, de naam van de winnaar wordt op 14 oktober onthuld.

Bron: The Bookseller

Geen opmerkingen: