19 augustus 2019

Terug naar de Wallen (nieuws, 2019)


Twintig jaar na de hamermoord Uitgeverij De Bezige Bij kondigt in de najaarsbrochure 'een aangrijpende, ongeëvenaarde en spannende roman' aan. En nog wel van Hollandsche bodem. Het gaat om 23 seconden, het nieuwe boek van Kees van Beijnum. Het is niet bepaald een 'Baantjer', maar gaat wel over een moord op de Wallen.

Twintig jaar na de geruchtmakende ‘hamermoord’ op haar moeder, een Amsterdamse raamprostituee, keert de jonge schrijfster Anne terug naar de Amsterdamse Wallen. Van haar uitgever heeft ze een voorschot gekregen om een boek over haar jeugd te schrijven.

Annes zoektocht naar de wortels van haar eigen bestaan, werpen steeds meer vragen op over de moord op haar moeder. Vastbesloten om het mysterie te ontrafelen, daalt ze dieper en dieper af in de duistere wereld van haar verleden. Als ze contact zoekt met de moordenaar, zijn de gevolgen niet meer te overzien.

De ontrafeling van het mysterie is, zegt de uitgever, 'verbluffend knap verweven met het aangrijpende verhaal' over de fotograaf Hayo, Annes te jong gestorven jeugdliefde. De Bezige Bij belooft 'een geweldige roman die de lezer in de greep houdt tot en met het ijzersterke slot'.

Kees van Beijnum begeeft zich in 23 seconden op bekend terrein. De in 1954 geboren schrijver bracht het grootste deel van zijn jeugd door in de cafés en hotels van zijn familie op de Amsterdamse Zeedijk. Voordat hij begin jaren negentig besloot zich aan het schrijven te wijden was hij werkzaam in de journalistiek. Zijn eerste boek Over het IJ (1991), een reconstructie van een moord, oogstte in brede kring bewondering. 'Eindelijk een eigen equivalent van Truman Capote's In Cold Blood,' schreef René Zwaap, redacteur van De Groene Amsterdammer.

Begin 1994 debuteerde Van Beijnum als prozaschrijver met de roman Hier zijn leeuwen. Een jaar later publiceerde hij de succesvolle semi-autobiografische roman Dichter op de Zeedijk. In 1998 verscheen De ordening, gebaseerd op het levensverhaal van de weduwe Rost-Van Tonningen.

De oesters van Nam Kee, Van Beijnums vierde roman, verscheen in 2000. De boekverfilming werd een groot succes. Nadat hij overstapte van Nijgh & Van Ditmar naar De Bezige Bij kwam Van Beijnum in 2002 met de roman De vrouw die alles had in het najaar van 2004 gevolgd door Het verboden pad.

Begin 2008 trok Van Beijnum volop de aandacht met zijn roman Paradiso, over een man die op het punt staat zijn huwelijk te verbreken als opeens zijn vrouw onvindbaar blijkt. Voordat hij haar kan verlaten, moet hij haar eerst terugvinden. In 2014 verscheen zijn tiende roman, De offers. Drie jaar later publiceerde hij Het mooie seizoen.

Geen opmerkingen: