14 april 2007

Saskia Noort - Nieuwe buren (2006)

Handboek voor swingers
(Door Peter Kuijt)

Achterin Nieuwe buren, de derde thriller van bestsellerkanon Saskia Noort, staat een lijst met zo'n dertig liedjes die haar hebben geïnspireerd bij het schrijven van haar boek. Dat varieert van Ziggy Stardust (David Bowie), via Feel (Robbie Williams) en Him (Rupert Holmes) tot Banger Hart (Rob de Nijs).

Noort haakt hiermee aan bij een trend die al een tijdje gaande is onder schrijvers: te pas en te onpas met je favoriete popmuziek op de proppen komen. Esther Verhoef deed het, Kluun presenteerde een soundtrack bij zijn roman De weduwnaar en schrijver Thomas van Aalten laat in zijn vierde roman Coyote weten dat hij die heeft geschreven met op zijn koptelefoon luide muziek van Duran Duran, The Sisters of Mercy en David Sylvian. Het heeft allemaal weinig om het lijf, maar wellicht wil de fiscus de aanschaf van cd's wel accepteren als beroepskosten, zoals de belastingdienst ter plaatse dat bij de Schotse misdaadauteur Ian Rankin doet.

Saskia Noort heeft wel meer met trends. Zo heeft ze zich voor Nieuwe buren laten inspireren door internetcolumnist Marc Spitse die evenals zoveel anderen modieus afgeeft op Vinex-locaties en 'de verborgen krachten' in deze 'negatieve architectuur'. 'Is het mogelijk', vraagt hij zich af, 'dat de overvloed aan rust, orde en kalmte, alsmede de onbezielde plaatsen waar de wijken worden uitgerold, kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van een negatieve psychologische kracht die de bewoners van deze modelsteden meesleurt in een neerwaartse spiraal?'

Wat Noort betreft kan daar maar één antwoord op mogelijk zijn en dat is: ja. Haar boek speelt zich grotendeels af in de Vinex-wijk De Zonnepolder en zoomt in op het echtpaar Peter en Eva en hun overburen Steef en Rebecca. Peter, chef sportredactie bij een regionale krant, en kleuterleidster Eva zien hun pregnante kinderwens maar niet vervuld worden. Peter heeft namelijk lui zaad. Als gevolg hiervan staan hun seksleven en huwelijk onder zware druk.

Maar gelukkig zijn daar hun overburen, politieman Steef, een ex-Dutchbatter met posttraumatisch stresssyndroom, en zijn vrouw Rebecca. Steef en Rebecca zijn ervaren swingers, overtuigde partnerruilers die geregeld stoom afblazen in parenclubs. Ze slagen er in Peter en Eva in te wijden in de wereld van de 'swing', leggen nog even het verschil uit tussen 'soft swap' (alleen strelen en vrijen) en 'full swap' (alles tot en met een volwassen penetratie) en het viertal gaat vervolgens flink loos.

Maar van ruilen komt huilen. En daar blijft het niet bij. Kort geleden verklapte Noort al in een tv-programma dat het ijzingwekkende begin - schoonmaker doet gruwelijke ontdekking in vakantiebungalow - meteen het einde van het verhaal is. Maar ook zonder deze aanwijzing ziet een beetje thrillerlezer op de helft al hoe dramatisch de afloop is. Qua spanning kan Nieuwe buren niet tippen aan Noorts vorige sterke thriller De eetclub.

Wat echter nog meer stoort is de overdaad aan expliciete beschrijvingen van het 'swapgebeuren'. Het heeft iets weg van Slagerij van Kampen op een drukke zaterdagochtend. Had het niet een onsje minder gekund? De thriller Nieuwe buren is eerder vulgair, dan literair. Je zou bijna denken dat Saskia Noort met één hand heeft zitten te typen. Of is dat een te ordinaire conclusie?

Saskia Noort - Nieuwe buren. Uitgeverij Anthos, 279 pag.

Geen opmerkingen: