07 april 2017

Wordt verwacht 401 (nieuws, 2017)

ANALYTICUS VAN BOEKENKASTEN EN DRESSOIRS

'Wat Napoleon was voor de Franse Republiek, dat ben ik voor de recherche.’ Dat zegt detective Duchamp van zichzelf. Hij is de hoofdpersoon in de debuutroman Duchamp. Een detective, die in juni bij uitgeverij Prometheus verschijnt.

Omdat de wereld aan traagheid ten onder gaat, lost Duchamp een moord het liefst op voordat het lijk is afgekoeld. Zodra hij in het holst van de nacht wordt gebeld over een dodelijke val in een ligusterhaag, scherpen zijn zintuigen. De vrienden van het slachtoffer reageren onverschillig op de tragedie. De jongen, verkleed als jazzmuzikant, heeft in zijn vermomming een aantal steekjes laten vallen. Duchamp vermoedt onrecht en gaat op onderzoek uit.

Ondanks zijn afkeer van conformisme en wansmaak begeeft hij zich moeiteloos onder de balletjes van Amsterdam. Duchamp verschiet van rol wanneer de omstandigheden daarom vragen. Van detective naar drugsdealer tot beroepsintrigant; niets menselijks is hem vreemd.

Feilloos analyseert hij de boekenkasten en dressoirs van de verdachten, die hem vertellen uit welk hout zij gesneden zijn. In een koortsachtige zoektocht naar een oplossing die zijn reputatie rechtdoet, sleurt de detective zijn assistent Pieter Veldman mee naar de krochten van het Amsterdamse nachtleven. Reputaties sneuvelen als geschoten kleiduiven wanneer de ontknoping nadert.

'Met zijn debuut Duchamp. Een detective geeft Berend Sommer het genre een nieuwe impuls, met kleurrijke personages en verrassende wendingen', stelt de uitgeverij unverfroren, 'Zijn proza is vernuftig, elegant en geestig bovendien.'

Berend Sommer (1990) studeerde geschiedenis in Leiden. Hij is redacteur bij het weekblad Elsevier. Eerder publiceerde hij in onder andere de Volkskrant en De Groene Amsterdammer.

Geen opmerkingen: