13 september 2013

Onder pseudoniem (nieuws, 2013)

BINGO VOOR ARNALDUR INDRIÐASON


De IJslandse thrillerschrijver Arnaldur Indriðason heeft deze week een flinke literaire prijs gewonnen. Zijn jongste roman 'Skuggasund' werd donderdag 12 september in Spanje bekroond met de Premio RBA de Novella Negra, oftewel de prijs voor de beste thriller. De prijs, in het leven geroepen door het Spaanse uitgeversconcern RBA, bedraagt maar liefst 124.000 euro.

Het is de zevende keer dat deze literaire onderscheiding is toegekend. Eerdere winnaars waren Michael Connelly, Patricia Cornwell, Philip Kerr en Harlan Coben. Kandidaten die voor de prijs in aanmerking willen komen, mogen niet onder hun eigen naam hun boek inleveren. Ze dienen een pseudoniem te hanteren. Indriðason gebruikte de nom de plume Stephan. Er waren 183 inzendingen.

Het is overigens niet de eerste prijs voor de IJslandse schrijver. Zo won hij tweemaal achtereen de Glazen Sleutel, de prijs voor de beste Scandinavische misdaadroman. En in 2005 won hij de CWA Gold Dagger Award voor 'Moordkuil'.

'Skuggasund', het zeventiende boek van Indriðason, is nog niet op de markt verschenen. Zowel de IJslandse versie als de Spaanse vertaling ligt 1 november in de winkel. Uitgeverij Q zou de nieuwe thriller in mei 2014 uitbrengen.

Geen opmerkingen: