14 september 2020

Warm en aanhankelijk (nieuws, 2020)

Lee Child rekent af met zijn moeder  



Hij heeft miljoenen verdiend met zijn thrillers over de eenling Jack Reacher. Maar voordat het fortuin hem toelachte, moest Lee Child een nare jeugd van zich afschudden. Zijn moeder moest niets van haar tweede zoon hebben en vaderlief blonk uit in onverschilligheid. Child raake verzeild in vechtpartijen, ploeterde met drugs. Nu is hij gestopt met steeds maar weer zichzelf bewijzen. In een nieuwe biografie vertelt hij hoe gebrek aan liefde hem hielp zijn onbuigzame held te creƫren.


Toen Audrey, de moeder van Lee Child, in september 2017 overleed, 90 jaar oud, ging hij niet naar begrafenis. Hij had die dag iets anders gepland. Child had met een aantal mensen afgesproken aan de andere kant van de wereld. 'We hadden naar deze ontmoeting uitgekeken, waarom zou ik die afblazen voor een dode vrouw?', zegt Child in het boek The Reacher Guy van Heather Martin. The Daily Mail publiceerde een extract van de biografie.

'Ik was totaal ongewenst', zegt hij. 'En onbemind. Mijn moeder zei dat ik hondenstront was dat op iemands schoenen het huis binnen was gekomen. Child zegt geen enkel vrolijke herinnering aan zijn moeder te hebben, die hij een 'monster van martelaarschap' noemt.   

Zijn naam was niet Lee Child toen hij opgroeide in Birmingham in de jaren 50 en 60. Het was James Grant, hij was de tweede van vier zonen van ambtenaar John Reginald Grant, ook bekend als Rex, en zijn vrouw Audrey. De oudste zoon, Richard, genoot alle privileges van het eerste kind en handelde daar ook naar. Toen zijn ouders overleden waren, erfde Lee vijf jeugdfoto's van hemzelf. Er waren honderden foto's van Richard. Het was Richard die op stap ging met zijn vader. En het was ook Richard die leerde lezen en schrijven van zijn moeder. 

De verwaarlozing door zijn moeder staat in schril contrast met de liefde die Josie geeft aan haar zoon Jack Reacher in de 24 thrillers die Child inmiddels heeft geschreven. Reachers moeder is warm en aanhankelijk - alles wat Audrey niet was. Ze lacht naar haar jongens en zegt dat ze van hen houdt

Bron: The Daily Mail

Geen opmerkingen: