13 september 2020

Gedrag (nieuws, 2020)

Oeuvreprijs voor Walter Mosley  



De Amerikaanse schrijver Walter Mosley krijgt de Medal for Distinguished Contribution to American Leters, kort gezegd een prestigieuze oeuvreprijs van de organisatie van de National Book Award. Mosley, schrijver van sciencefiction en erotica maar vooral bekend van zijn serie boeken rond privédetective Ezekiel 'Easy' Rawlins, is de eerste zwarte man die met deze prijs bekroond wordt. Eerder kregen auteus als Toni Morrison en Arthur Miller deze onderscheiding.


Walter Mosley
, die titels als Devil in a Blue Dress en Down the River Unto the Sea op zijn naam heeft staan, heeft al talloze awards in zijn prijzenkast sstaan. Zo won de 68-jarige auteur een Edgar Award voor de beste misdaadroman en de O. Henryprijs voor korte verhalen. Hij is een van de meest bekroonde thrillerschrijvers van zijn generatie, maar verwerpt dat etiket. Hij wil alleen schrijver genoemd worden.   

Mosley ziet zichzelf niet als een misdaadauteur, zelfs wanneer hij schrijft over zijn protagonist Rawlins. Via die verhalen schetst hij een beeld van Los Angeles en het land van na de Tweede Wereldoorlog.

'Ik hou niet van auteurs als Dashiell Hammett, Raymond Chandler en Ross Macdonald omdat zij misdaadschrijvers waren, maar om wat zij mij vertelden over mensen en hun gedrag', zegt hij tegen persbureau AP. 'In mijn eigen werk probeer ik de menselijke natuur te doorgronden.' 

De schrijver werkt aan een nieuw Rawlins-boek, gesitueerd in Los Angeles in de late jaren 60. Mosley ontvangt zijn onderscheiding op 18 november tijdens een online evenement. 

(Bron: AP News

Geen opmerkingen: