Omstreden thriller van J.K. Rowling is bestseller
Een storm van kritiek barstte los, toen bekend werd dat in de nieuwe misdaadroman van J.K. Rowling een man in vrouwenkleren voorkomt die vrouwen vermoordt. Niettemin blijkt het boek dat de auteur schreef onder de naam Robert Galbraith een bestseller. Binnen vijf dagen gingen in het Verenigd Koninkrijk 65.000 exemplaren over de toonbank.
De schepper van Harry Potter zorgde eerder al voor ophef in de wereld van transgenders door te beweren dat een vrouw een vrouw is en een man een man. Ze reageerde hiermee op een artikel waarin vrouwen werden omschreven als ‘mensen die menstrueren’. J.K. Rowling twitterde verder dat het volgens haar verkeerd is om het hele concept van sekse overboord te gooien en te vervangen door gender. 'Daarmee gum je de werkelijkheid van vrouwen wereldwijd uit.'
Op hetzelfde Twitter werd ze onlangs dagen uitgemaakt voor ‘Terf’, een term die staat voor Trans-Exclusionary Radical Feminist en slaat op een feminist die haar sekse niet wil openstellen voor mensen die niet als vrouw geboren zijn.
Troubled blood volgt twee privédetectives die een zaak uit 1974 opnieuw tegen het licht houden. Ze komen een psychopatische seriemoordenaar op het spoor. Eén detail zorgt voor verhitte gemoederen: de vermoedelijke dader is een crossdresser, een man die niet in het verkeerde lichaam is geboren maar de drang voelt om vrouwenkleren aan te trekken. De vrouwenkleren worden in Troubled blood gedragen tijdens het plegen van de misdaden.
Volgens Rowling is het karakter van de seriemoordenaar Dennis Creed gebaseerd op de levens van twee echte moordenaars: Jerry Brudos en Russell Williams. Brudos, die bekend stond als The Lust Killer, bracht vier vrouwen in de Amerikaanse staat Oregon om het leven in de jaren 60. Als jongeman stal Brudos al vrouwenondergoed van zijn buren. Williams werd in 2010 tot levenslang veroordeeld voor de moord op twee vrouwen. Ook hij pikte ondergoed van vrouwen en meisjes.
Rowling gaf vorige maand een prijs terug: de Ripple of Hope voor mensen die zich inzetten voor sociale verandering. Reden: de vereniging achter de onderscheiding vond haar tweets transfoob. De schrijfster ontkent absoluut dat ze transgenders haat. 'Maar door het concept geslacht te schrappen ontnemen we veel mensen de mogelijkheid om op een betekenisvolle manier te praten over hun leven.' En ze blijft met haar mening haar geweten volgen, benadrukt ze.
(Bron: o.a. Trouw, The Indian Express, Volkskrant)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten