30 september 2020

104 boeken (nieuws, 2020)

Schrijver Aster Berkhof overleden  



De Belgische schrijver Aster Berkhof is op 100-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de VRT. Berkhof werd op 18 juni 1920 als Louis Van Den Bergh geboren in Rijkevorsel. In die plaats staat ook een borstbeeld van de schrijver Hij was jarenlang een van de populairste schrijvers van Belgiƫ. Hij debuteerde in 1944, en in 2013 verscheen zijn laatste misdaadroman De marmeren meisjes.


(foto: Marc Gemis)
Aster Berkhof
heeft 104 boeken gepubliceerd. In 2010 bracht hij bij uitgeverij Houtekiet zijn honderdeneerste boek uit. De misdaadroman Dodelijk Papier vertelt over een moord in een anderszins rustig dorpje in de Ardennen.

De toen 90-jarige Berkhof liet in een interview weten dat het zeker niet zijn laatste werk zou zijn. Hij zat nog boordevol energie. 'Ik streef niet naar een bepaald aantal boeken. Ik streef naar geluk en gezondheid. En schrijven bezorgt me dat.' De auteur zei niet de indruk te hebben dat hij trager werd, maar wel dat er hem steeds minder tijd restte. Dat had als gevolg dat hij soberder en bondiger schreef. 'Ik weet immers dat ik zal moeten gaan in een niet zo verre toekomst.'

Aster Berkhof, pseudoniem van dr. Louis Van Den Bergh, studeerde Germaans filologie en promoveerde in 1946 op een proefschrift over de analyse van het literaire kunstwerk. Voor hij leraar werd, was hij redacteur buitenland bij de krant De Standaard.

In 1944 verscheen zijn eerste boek De heer in grijze mantel, een detectiveroman. Behalve politieromans en thrillers schreef hij ook avonturenverhalen voor de jeugd en humoristische en sociaal-kritischer romans. Zijn bekendste werk is het verfilmde Veel geluk professor uit 1949.

Geen opmerkingen: